Det største talentet i Grønningen-familien?

Reidar Grønningen er den yngste av Grønningen-brødrene, og han var kanskje et vel så stort talent som den mest kjente av brødrene – Harald, som tok OL-gull på 15 km og stafett i 1968.

Bilde av Reidar Grønningen under junior-NM 1962, er han tok gull.
Reidar Grønningen under junior-NM 1962, er han tok gull. (Foto: Åsgeir Valldal, Dagbladet. Kilde: Norsk Folkemuseum / Digitalt Museum)

I 1960 ble Reidar Grønningen nr 4 i juniorklassen i Holmenkollen. I junior-NM ble han imidlertid bare nr 9, slått med halvannet minutt av juniormesteren, Finn Magnar Hagen. Grønningen hadde imidlertid fortsatt ett år igjen i juniorklassen. I løpet av sommersesongen i 1960 tok han for øvrig også 4. plass i junior-NM 5000 m på bane.

Grønningen tok sølv i junior-NM 1961, slått av Gjermund Eggen, men foran Jo Eggen og Odd Martinsen. Samme år vant han juniorklassen både i Svenska Skidspelen og i Östersund. I Holmenkollen ble han bare nr 6 i juniorklassen dette året, men likevel beste nordmann. Det var vanskelige smøreforhold i Kollen dette året, og seieren i juniorklassen gikk overraskende til polske Stanislaw Staszel foran landsmannen Josef Karpiel.

Bilde av Reidar Grønningen i skiløypa i Falun i 1961.
Reidar Grønningen i Svenska Skidspelen i Faun i 1961, der han vant juniorklassen.
(Foto: Billedbladet Nå)

Foran 1962-sesongen ble grensen for junioralder hevet med ett år. Sammen med Gjermund og Jo Eggen fikk derfor Reidar Grønningen en ekstra juniorsesong sammenlignet med tidligere år.

I januar 1962 var han en av tre norske langrennsløpere som deltok i de internasjonale løpene i Le Brassus. Den norske troppen utmerket seg med svært dårlige resultater. Grønningen ble best av de norske deltakerne på 15 km med 20. plass, nesten 3 minutter bak vinneren – finske Hannu Tolsa. Sammen med Halfdan Kluften og Jon Elshaug utgjorde han det norske stafettlaget, som ble nr 10. nesten 7 minutter bak Italia.

Den nordiske innsatsen i Le Brassus dette året var i det hele tatt så dårlig at arrangøren sendte et offisielt klagebrev til skiforbundene både i Norge, Sverige og Finland, der de klaget på at de nordiske land sendte andre- og tredjerangs løpere til store stevner i Mellom-Europa. Det hører med til historien at Monolittrennet ble avviklet samme helg, med deltakelse fra de beste norske og mange av de beste svenske løperne.

I 1962 tok han gull i junior-NM. Mesterskapet ble avviklet i mildvær, med tungt føre, og Reidar Grønningen slo både Gjermund og Jo Eggen, og Odd Martinsen.. Fire år senere tok Gjermund Eggen og Odd Martinsen gull og bronse på 15 km under VM i Oslo, og begge to gikk på det norske laget som tok VM-gull i stafett noen dager senere.

Faksimile Ringerike Blad 12.2.1962, Reidar Grønningen bæres på gullstol.
Faksimile Ringerike Blad 12.2.1962, Reidar Grønningen bæres på gullstol av sølvvinner Arve Lindstrøm og Hans Jørgen Lorentzen, som ble nr 7
Resultater junior-NM 1962, eldre junior

1. Reidar Grønningen, Freidig       48.46
2. Arve Lindstrøm, Malm             49.15
3. Gjermund Eggen, Garden           50.05 
4. Odd Martinsen, Nittedal          50.40
5. Jo Eggen, Garden                 50.51 
6. Ivar Andreassen, Herefoss        50.53
7. Hans Jørgen Lorentzen, Heming    51.06
8. Arve Dragseth, Garden            51.10
9. Jan Voje, Drangedal              51.15 
10. Odd Ellefsæter, Nybygda         51.32
11. Gjermund A. Eggen, N.Trysil     51.43
12. Hallstein Johannessen, Slettås  51.50

Reidar gikk første etappe på Freidig sitt stafettlag, som tok sølv på NM-stafetten etter en sterk sisteetappe av storebror, Harald Grønningen. Han deltok også på 15 km i seniorenes NM, og gikk der inn til 17. plass.

Foran 1963-sesongen meldte både Reidar og Harald Grønningen overgang til hjemklubben Lensvik, som dermed fikk et brukbart stafettlag. De gikk inn til 3. plass i Østbystafetten i romjula 1962, mens det ble et nytt stafett-sølv på brødrene i NM-stafetten, sammen med Erik Størdal. Han deltok i flere nasjonale renn denne sesongen, uten å imponere, men han tok en sterk 2. plass på 20 km i Åsarnaspelen ved Östersund.

En skade satte dessverre en stopper for hans videre karrière. Han har senere jobbet bl.a. som adm.dir. i Huurre Norge (en av Nord-Europas ledende produsenter av kjøle- og fryseutstyr), prosjekteringssjef i Norske Meierier, samt prosjektleder og senere teknisk direktør i Synnøve Finden.