Petter Northug – en gjennomgang av karrieren

Når verdens beste langrennsløper i perioden 2007-2015 har valgt å legge skiene på hylla er det et skihistorisk øyeblikk som vi må markere på dette nettstedet! Her følger en oversikt over Northugs karriere – i tekst og bilder:

Bilde av Petter Northug under verdenscupen i Trondheim i 2009.
Petter Northug under verdenscupen i Trondheim i 2009. (Foto: Tor Atle Kleven/Wikimedia Commons)

2003

I sin første sesong som junior tok Northug 2 gull og 1 bronse i junior-NM.

2004

I 17-årsklassen ble det 2 nye gull på distanse i junior-NM, mens han endte sist i sprintfinalen. På 15 km fri var seiersdifferansen 29.2 sekunder til Jonas Nielsen og 36 sekunder til Anders Gløersen. På 7.5 km klassisk var han enda mer suveren – 40.8 sekunder til Kristoffer Robin Moslet og 46.7 sekunder til Anders Gløersen.

Northug gikk også ankeretappen for Nord-Trøndelags stafettlag. Northug fikk beste etappetid, men måtte likevel se Oslo og Akershus noen sekunder foran seg i mål. Det ble bronse til Nord-Trøndelag.

Northug fikk også sin debut i junior-VM denne sesongen. Debuten kom på hjemmebane på Stryn, der Northug ble nr 25 på 10 km fri. Løpet ble vunnet av tyske Franz Göring, mens Martin Johnsrud Sundby ble beste norske på 6. plass.

Northug gjorde det bedre på sprinten, der han ble neste nordmann med 6. plass. Han ble slått ut i semifinalen og ble deretter nr 2 i B-finalen.

A-finalen ble vunnet av svenske Robin Bryntesson, mens B-finalen ble vunnet av østerrikske Harald Wurm. Bryntesson gav seg tidlig med langrenn og var stuntreporter for NRK, sammen med Nikolay Ramm, da Northug herjet i VM-løypene i Falun 11 år senere.

2005 – 2 gull i junior-VM

Allerede i sin første sesong som eldre junior gjorde Northug rent bord med 3 individuelle gull i junior-NM. Størst konkurranse fikk han på 20 km klassisk, der den senere fristilspesialisten Anders Gløersen bare var 11.1 sekunder bak.

21. mars 2005 er en merkedag i Northugs skikarriere. Da tok han sitt første internasjonale gull da han gikk til topp på 20 km fellesstart med skibytte. I spurten slo han finske Toni Närväinen og russiske Mikahil Devjatjarov jr.

Fire dager senere gikk han også til topps på 10 km fri, halvminuttet foran japanske Keishin Yoshida. På de neste plassene fulgte de skiskytterne Emil Hegle Svendsen og Ronny André Hafsås.

På sprinten måtte Northug se seg slått av landsmannen Even Sletten, mens han henviste svenskene Emil Jönsson og Robin Bryntesson til 3. og 4. plass. Northug gikk også andre etappe på det norske stafettlaget som gikk inn til sølv.

På dette tidspunkt hadde unggutten allerede fått sin verdenscupdebut. På sprinten i Drammen stilte Northug på nasjonal kvote og gikk inn til 35. plass i prologen.

2006 – 4 gull i junior-VM og første VC-seier

Hendelsene rundt Northug i OL-året 2006 er behøring omtalt i en egen artikkel på skihistorie.no:

En norsk unggutt får sin revansje og sitt internasjonale gjennombrudd i Falun

I denne oppsumeringen skal vi bare ta med at han ble norgesmester på 30 km fellesstart med skibytte etter å ha slått Frode Estil i spurten. Dagen etter gikk han ankeretappen for Strindheim IL på NM-stafetten. Igjen var han involvert i et spurtoppgjør, og sikret gullet foran Lillehammers Tore Ruud Hofstad. Til tross for disse resultatene fikk han imidlertid ikke plass i den norske troppen til OL i Torino.

Under junior-VM i Kranj i Slovenia 1.–5. februar 2006, vant Northug alle de tre individuelle øvelsene (sprint, 10 km klassisk og fellesstart med skibytte), og var i tillegg med på det vinnende norske stafettlaget.

Den 8. mars samme år kunne han feire sin første seier i et verdenscuprenn, og ble samtidig tidenes yngste mannlige vinner av et verdenscuprenn. I Falun vant han 20 km fellesstart med skibytte, etter å ha vunnet en spennende spurtstrid foran tyskerne Tobias Angerer og Axel Teichmann.

2007 – første VM-gull

I sitt første VM var Northug blant favorittene både på lagsprint, skiathlon og – ikke minst – som ankermann på på det norske stafettlaget. På lagsprinten gikk Northug sammen med Tor Arne Hetland. De vant sin semifinale, men Hetland falt og tapte 17 sekunder til teten, og dermed var Norge hektet av medaljekampen. I sin første VM-øvelse ble det 7. plass til Northug, som var 8 sekunder bak Italia og Russland, som gjorde opp om gullet.

På 30 km skiathlon var Northug eneste nordmann som hang med teten inn mot oppløpet da et nytt uhell satte Northug ut av medaljekampen. Denne gang var det Northug selv som snublet i sine egne staver og måtte nøye seg med 5. plass, 8 sekunder bak vinneren – tyske Axel Teichmann. På 15 km fri var det ingen som ventet medalje av Northug. Han måtte også gå under håpløse værforhold sammenlignet med vinneren, Lars Berger, og den overraskende sølvvinneren – Leanid Karneyenka fra Hviterussland. Det ble 24. plass til Northug.

Det var en revansjelysten Northug som stilte som ankermann på Norges stafettlag seks dager etter det forsmedelige fallet på oppløpet av tremila. Eldar Rønning, Odd-Bjørn Hjelmeset og Lars Berger skaffet Northug et perfekt utgangspunkt. Han gikk ut sammen med Sverige (Anders Södergren) og Russland (Jevgenij Dementjev), og Northug holdt seg pent i bakgrunnen til de kom inn på skistadion. Der satte han inn et rykk som parkerte de to konkurrentene, og Northug gikk i mål til første VM-gull og gav den udødelige kommentaren: “Barneskirenn!”

2008 – sprinttrøya i Tour de Ski

Under Tour de Ski 2007/08 vant Northug sprinttrøya sammen med Tor-Arne Hetland. Han ble nummer 8 sammenlagt og vant i tillegg sprinten i Asiago.

2009 – 3 VM-gull

Så langt hadde Northug sine beste resultater i fellesstarter og stafetter. Men i det første rennet i verdenscupen i sesongen 2008/09 satte han ny personlig rekord i individuell start med en tredjeplass på 15 km fristil. Han avgjorde også stafetten i Gällivare, hvor han spurtslo blant annet svenske Marcus Hellner og tyske Axel Teichmann, selv om han ødela trinsen på den ene staven like før oppløpet.

Northug var en av favorittene i Tour de Ski 2008/09, men det var mange renn i klassisk, noe som ikke passet ham så bra. Men han gjorde det bedre i klassiskrennene enn forventet. Northug tok en etappeseier og ble nummer to sammenlagt, bare slått av Dario Cologna.

Til tross for at Northug slet med sykdom etter Tour de Ski, var det en frisk og opplagt Northug som stilte til start i VM i Liberec. Her tok han tok sin første individuelle VM-tittel på 30 km dobbel jaktstart den 22. februar 2009 da han spurtet fra svenske Anders Södergren og italieneren Giorgio Di Centa. Northug fulgte opp med å spurtbeseire Axel Teichmann som ankermann på 4 x 10 km stafett 5 dager senere. Northug og Teichmann lå likt til like før mål, men Northug rykket ifra og til slutt kom han i mål 2,6 sekunder foran tyskeren. På VMs siste dag, den 1. mars 2009, ble han definitivt VMs store utøver da han klarte å ta sitt tredje gull på 50 km fristil fellesstart, 0,7 sekunder foran russiske Maksim Vylegzjanin og 2,0 sekunder foran tyske Tobias Angerer.

23. desember 2009 ble Northug tildelt Aftenpostens gullmedalje for sin innsats under VM i Liberec 2009, og spesielt seieren på 50 km fristil fellesstart.[10] Under Idrettsgallaen 2010 den 9. januar fikk han folkets pris som Årets navn 2009, og Utøvernes pris.

2010 – 2 OL-gull

I verdenscupåpningen i Kuusamo gikk Northug helt til topps på 15 km klassisk – 1,2 sekunder foran russiske Vylegzjanin. Dette var Northugs første verdenscupseier i et distanserenn i individuell start, og hans første seier i et renn med bare klassisk.

Bilde av Petter Northug under Tour de Ski 2010 i Oberhof.
Petter Northug under Tour de Ski 2010 i Oberhof. (Kilde: Wikimedia Commons)

Under Tour de Ski 2009/2010 tok Northug tre førsteplasser, to andreplasser og en tredjeplass i løpet av de totalt åtte etappene. Sammenlagt kom Petter Northug på andreplass, bak tsjekkiske Lukáš Bauer.

Under OL i Vancouver var Northug en av de store favorittene på alle distansene, men han mislyktes både på 15 km fristil og 30 km fellesstart med skibytte. Etter tre løp stod han med bronse på sprint klassisk stil som beste resultat. Mandag 22. februar vant han sitt første OL-gull, sammen med Øystein Pettersen i lagsprint. Han gikk senere ankeretappen på det norske stafettlaget som tok sølvmedalje på OL-stafetten. På OLs avslutningsdag, 28. februar, vant Northug endelig individuelt OL-gull da han slo tyskeren Axel Teichmann i spurten og vant 50 km fellesstart i klassisk stil.

Bilde av det norske herrelaget som tok OL-sølv på 4 x 10 km stafett under OL i Vancouver 2010.
Det norske herrelaget som tok OL-sølv på 4 x 10 km stafett under OL i Vancouver 2010: Petter Northug jr, Lars Berger, Odd-Bjørn Hjelmeseth og Martin Johnsrud Sundby. (Foto: Megan Cole/ Wikimedia Commons)

Northug vant senere på sesongen 50 km under prøve-VM i Holmenkollen foran italienske Pietro Piller Cottrer. Han vant dermed verdenscupen også sammenlagt for aller første gang. Under verdenscupfinalen i Sverige ble han nummer to på sprinten i Stockholm, i tillegg til at han vant 20 km dobbel jaktstart og verdenscupfinalen sammenlagt.

2011 – 3 gull under VM på hjemmebane

Sesongen 2010/11 startet dårlif for Northug. Han ble syk under sesongåpningen på Beitostølen, og han stod over de første verdenscuprennene. I sitt første verdenscuprennet for sesongen, 15 km klassisk i Davos, ble han nummer 13. Påfølgende helg, i La Clusaz, viste han klare tegn på framgang, men måtte likevel seg spurtslått av russiske Maksim Vylegzjanin på 30 km fristil fellesstart.

Tour de Ski ble en stor opptur for Northug, og viste at VM-formen var i anmarsj. Northug ble nummer to sammenlagt, bare slått av Dario Cologna. Etter å ha ligget nærmere to minutter bak Cologna i sammendraget midtveis, gikk han seg kraftig opp de to siste renndagene med etappeseier på 20 km fellesstart og femte beste etappetid opp slalåmbakken i Val di Fiemme. Han ble nummer tre i begge de to siste verdenscuprennene før VM, 15 km klassisk og sprint klassisk i Drammen.

På den første øvelsen i VM, sprint fristil, skaffet Northug seg sin første medalje, en sølvmedalje. Marcus Hellner fra Sverige tok gull, mens Northug spurtslo Emil Jönsson i kampen om andreplassen.

Bilde av Petter Northug med sølvmedaljen fra sprinten første dag under VM i Oslo i 2011
Petter Northug med sølvmedaljen fra sprinten første dag under VM i Oslo i 2011. Senere i mesterskapet tok han 3 gull og ytterligere 1 sølv. (Foro: Dmitry Valberg/Wikimedia Commons)

Northug sørget for jubel blant de mange tilskuerne i Holmenkollen og Nordmarka da han gikk inn til gull på 30 km fellesstart med skibytte. Han skaffet seg et forsprang på den siste flaten før oppløpet, og henviste russerne Maksim Vylegzjanin og Ilja Tsjernousov til henholdsvis sølv- og bronsemedalje.

I den klassiske lagsprinten tok han en 2.-plass sammen med Ola Vigen Hattestad. I stafetten sørget Northug for gull til Norge etter å ha gått fra Marcus Hellner i den siste bakken. Sverige gikk inn til sølv, med Tyskland på bronse. Northug avsluttet jubeldagene i Nordmarka med gull på femmila etter at han i den siste bakken gikk forbi russiske Maksim Vylegzjanin.

Under verdenscupfinalen i Sverige to uker senere viste Northug at han hadde opprettholdt den gode formen fra VM. Han vant verdenscupfinalen sammenlagt med nesten to minutter, og sikret med det andreplassen i verdenscupen, bak Dario Cologna.

2012

Northug åpnet sesongen 2011/12 med en andreplass på 15 km fristil på Sjusjøen. Under Nordic Opening Tour i Kuusamo tok han en etappeseier på 10 km fristil, før han avgjorde touren sammenlagt under 15 km klassisk jaktstart ved å rykke fra Dario Cologna i siste bakke før mål. Han brøt en ny barriere da han vant 30 km fristil intervallstart i Davos. Northug tok ledelsen tidlig i løpet, og økte ledelsen slik at han kunne gå i mål over 50 sekunder foran Maurice Manificat.

I en mesterskapsfri sesong var Tour de Ski 2011/12 sesongens store mål. Northug åpnet med seier i prologen, han vant også den fjerde etappen, 20 km skiatlon, og ledet touren sammenlagt. På den sjuende etappen, 32 km fristil fra Cortina d’Ampezzo til Toblach, måtte Northug se seg slått med 1:15 av Dario Cologna. Dette klarte Northug aldri å ta igjen, og på den avsluttende etappen opp slalåmbakken i Val di Fiemme ble Northug også forbigått av Marcus Hellner. Northug endte dermed som nummer tre.

Northug ble også nummer tre totalt i verdenscupen denne sesongen, slått av Dario Cologna og Devon Kershaw.

2013 – VM-gull med intervallstart

Nok en gang gikk Northug til topps i den nordiske åpnings-touren i Kuusamo før jul. Northug kjempet lenge om seieren i Tour de Ski 2012/13 helt til den den avsluttende etappen opp slalåmbakken i Val di Fiemme. Der måtte han se seg slått av tre løpere.

Under VM 2013 i Val di Fiemme startet Northug med sølv på sprint klassisk, bak russiske Nikita Krjukov. På 30 km skiatlon hadde Northug vunnet de to siste VM-titlene, men denne gang ble Dario Cologna for sterk. Etter en sterk langspurt vant Cologna foran Martin Johnsrud Sundby og Sjur Røthe, mens Northug vant spurten i hovedfeltet og ble nr 4.

På lagsprint fristil gikk Northug sammen med Pål Golberg. Golberg kollapset mer eller mindre på sin siste etappe og det norske laget ble slått ut i semifinalen.

Northug hadde bestemt seg for å stå over 15 km fri intervallstart om han ikke følte seg sterk nok til å kjempe om medalje. Men Northug stilte til start og med ett av karrierens aller beste løp viste han seg som en komplett skiløper da han gikk inn til VM-gull på 15 km fri. På stafetten ble det et nytt oppgjør med Sverige, der Northug spurtslo Calle Halvfarsson og gikk inn til stafettgull for fjerde gang på rad. De øvrige på laget var Tord Asle Gjerdalen, Eldar Rønning og Sjur Røthe. På den avsluttende 50 km klassisk var Northug aldri med i tetkampen, og han ble til slutt nummer 21.

Bilde av Petter Northug på seierspallen, sammen med Eirik Brandsdal og Nikita Kriukov.
Petter Northug på seierspallen, sammen med Eirik Brandsdal og Nikita Kriukov, etter seier på Royal Palace Sprint i Stockholm i 2013. (Foto: Frankie Fouganthin/Wikimedia Commons)

Northug vant senere på sesongen 15 km klassisk i Lahti, samt sprinten både i Drammen og Stockholm. Under verdenscupfinalen i Falun vant Northug prologen og sammenlagt, og han vant dermed også verdenscupen sammenlagt for andre gang.

2014 – Skuffende OL-sesong

Foran OL-sesongen 2014 gikk Northug ut av landslaget og dannet sitt private lag, sponset av Coop. Northug var syk en periode, og oppladningen til sesongen ble ikke som han ønsket.

Bilde av Petter Northug i Coop-drakt.
Petter Northug i Coop-drakt, høsten 2013. (Foto: Anders Martinsen, Coop Norge/Wikimedia Commons)

Han viste gryende form da han tok 3. plass i Tour de Ski etter to etappeseire. Northug var nummer fire i mål, men Johannes Dürr ble senere diskvalifisert for doping.

I Vinter-OL i Sotsji endte Northug uten medaljer. Han endte med 10.-, 16.- og 18.-plass individuelt og to fjerdeplasser i lagsprint og 4×10 km stafett. Etter at to russiske utøvere ble diskvalifisert for doping 1. november 2017 så det til at Norge ville rykke opp til 3.-plass på stafetten slik at Northug ville få med seg en bronse fra mesterskapet. Slik gikk det ikke, da Den internasjonale voldgiftsretten for sport opphevet diskvalifikasjonen av de russiske utøverne.

2015 – Revansje med 4 VM-gull i Falun

I Tour de Ski 2014/15 gikk Northug inn til andreplass sammenlagt etter at han vant andre etappe og ledet sammenlagt helt til siste etappe, der han ble forbigått av Martin Johnsrud Sundby. Ett og et halvt år senere ble Sundby diskvalifisert, og Northug ble tilkjent seieren. Dette skulle bli hans eneste seier i Tour de Ski, men i en kommentar til NTB uttalte Northugs manager, Are Sørum Langås, at “Når det gjelder Tour de Ski så er ikke dette måten Petter ønsker å vinne skirenn på”.

Under VM 2015 i Falun gikk Northug til topps i den første øvelsen, sprint klassisk, med Alex Harvey og Ola Vigen Hattestad på de neste plassene. På 30 km skiatlon klarte ikke Northug å henge med teten på den siste runden opp «Mördarbakken» og gikk inn til 11. plass. I lagsprint vant Northug gull sammen med Finn Hågen Krogh.

Northug var tittelforsvarer på 15 km med intervallstart, men ga tidlig opp å gå for fullt og gikk inn til 62.-plass. Northug gikk fjerde etappe på Norges lag som ble verdensmester på 4 x 10 km stafett. Niklas Dyrhaug, Didrik Tønseth og Anders Gløersen gikk de tre første etappene.

Den største overraskelsen kom imidlertid på den avsluttende 50 km klassisk. Etter at Northug i store deler av løpet hadde hatt problemer med å henge seg fast bakerst i det store hovedfeltet, kom han som vanlig sterkt den siste kilometeren. Han avanserte gjennom feltet i sprintbakkene bak skistadion, og han kom inn på skistadion i den posisjonen han liker best – jagende bakfra. Inne på oppløpet staket Northug seg forbi Lukáš Bauer og Johan Olsson og sikret seg sitt fjerde gull i Falun.

Northug satte flere VM-rekorder gjennom sin innsats i Falun:

  • 13 VM-gull er rekord på herresiden
  • 4 gull i ett VM er også rekord på herresiden
  • 5 VM-gull i stafett er rekord
  • Da han vant lagsprinten ble Northug ble historisk ved at han har tatt VM-gull i alle langrennsøvelser, både individuelt og i lagøvelser
  • Northug er den eneste som har vunnet både sprint og femmil i ski-VM

Northug ble nummer to sammenlagt i verdenscupen sesongen 2014/2015, bare slått av Dario Cologna, etter at Martin Johnsrud Sundby ble diskvalifisert.

På Idrettsgallaen 2016 Northug ble kåret til Årets mannlige utøver og den første som har blitt kåret til Årets navn to ganger.

2016 – Siste verdenscupseier

Mellomsesongen 2015/16 ble en jevnt sterk sesong for Northug, som til slutt ble nr 2 i verdenscupen, bare slått av den suverene vinneren – Martin Johnsrud Sundby. Northug fikk riktignok bare bokført én seier i verdenscupen. Den kom på sprinten i Drammen. I tillegg gikk han ankeretappen for Norges stafettlag som vant verdenscupstafetten på Lillehammer. Northug tok ellers 2. plass på mini-touren i Kuusamo, 3. plass i Ski Tour Canada og 4. plass i Tour de Ski.

Senere skulle det vise seg at seieren i Drammen 3. februar 2016 ble hans siste verdenscupseier.

Bilde av Petter Northug som går i mål til seier på Royal Palace Sprint i Stockholm i 2013.
Petter Northug går i mål til seier på Royal Palace Sprint i Stockholm i 2013. Northug vant totalt 38 enkeltrenn i verdenscupen, inkludert 18 tour-etapper. (Foto: Frankie Fouganthin/Wikimedia Commons)

2017 – Northug er overtrent

I oppkjøringen til sesongen 2016/2017 bommet Northug på treningsbelastningen, noe som gjorde at han fikk en kraftig formsvikt. For første gang valgte han å stå over Tour de Ski i håp om å finne formen igjen til Ski-VM i Lahti senere på vinteren.

Han prøvde seg i noen konkurranser og verdenscuprenn i januar og februar, men var fortsatt langt bak de beste. Det ble derfor reist tvil om hvorvidt det var riktig å ta ham ut til Ski-VM, de han hadde friplass som tittelforsvarer både på sprint og 50 km. Da VM-troppen ble offentliggjort var Northug inne i varmen, mens Hans Christer Holund ble oppnevnt som hjemmeværende reserve. En uke før mesterskapet meldte Northug at han ville gi fra seg plassen til Holund slik at han selv kun ville være aktuell for distansene han var tittelforsvarer på.

Forventningene var forholdsvis lave da VM startet med sprint som mesterskapets første øvelse, men Northug kom seg videre fra prologen og overbeviste også i kvartfinalen. I semifinalen gikk han videre på tid, og selv om han var sjanseløs i finalen fikk han opplevelsen av formen nå var på vei, noe som gjorde ham optimistisk med tanke på femmila. På femmila hang han med i hovedfeltet, men hadde ikke kapasitet til å følge de beste mot slutten, og endte som nr 8 i mål. Det skulle vise seg at dette var hans siste mesterskapsopptreden.

Han avsluttet sesongen med seier i det 42 km lange Flyktningerennet, og i det 50 km lange Fossavatn Ski Marathon. Han deltok også i Ugra Skimaraton i Russland, der han kom på andreplass bak Sergej Ustjugov.

2018 – Sykdom i oppkjøringen ødelegger OL-sjansene

Sykdom i sesongoppkjøringen gjorde at Northug måtte stå over både den svenske sesongåpningen i Bruksvallarna og den norske sesongåpningen på Beitostølen. Han ble ikke tatt ut til å delta i verdenscupåpningen i Kuusamo (Ruka) i Finland. Northugs sesongåpning ble dermed det første rennet i Norgescupen i langrenn 2017/18 på Gålå siste helgen i november.

Han sesongdebuterte i Verdenscupen på Lillehammer 3. desember, der sprint-prologen hans ikke var god nok til å gå videre til kvartfinalen. Han valgte derfor å stå over 30 km påfølgende dag. Northug håpet å gå seg i form gjennom Tour de Ski, slik han hadde gjort flere ganger tidligere, men ble ikke tatt ut til Tour de Ski 2017/18.

I slutten av mars vant han Flyktningerennet for fjerde gang.

2019 – Tilbake på landslaget, men likevel karriereslutt

Gjennom flere sesonger utenfor landslaget hadde konfliktnivået med Skiforbundet til tider vært stort. Etter den skuffende OL-sesongen fikk Northug likevel tilbud om landslagsplass og Northug innså at dette var hans eneste mulighet for å komme tilbake i verdenstoppen. I april 2018 ble Northug presentert som en del av Norges sprintlandslag i langrenn for kommende sesong. Sesongforberedelsene gikk likevel ikke helt som planlagt, med flere sykdomsopphold.

Northug deltok i sesongåpningen på Beitostølen, men ble diskvalifisert på 15 km klassisk (for skøyting), og han ble slått ut i prologen på sprinten. Han ble ikke tatt ut til verdenscupåpningen i Ruka, men deltok i norgescupåpningen på Gålå 23. – 25. november. Der kom han på 37.-plass på 15 kilometer fri teknikk, og gikk inn til andreplass på sprinten, bak Håvard Solås Taugbøl.

Dette skulle bli hans siste løp som aktiv langrennsløper.

Vi kan oppsummere karrieren hans med følgende imponerende tall:

  • 13 VM-gull, samt 3 VM-sølv
  • 2 OL-gull, samt 1 OL-sølv og 1 OL-bronse
  • 2 totalseiere i verdenscupen, samt 3 andreplasser
  • 38 enkeltseiere i verdenscupen, inkludert 13 etappeseiere i Tour de Ski
  • 1 sammenlagtseier i Tour de Ski, samt 3 andreplasser og 2 tredjeplasser
  • 6 gull og 2 sølv i junior-VM
  • 7 individuelle NM-gull
  • 4 NM-gull i stafett og 3 NM-gull i sprintstafett
  • 9 gull i junior-NM