Fra bunn til topp på 10 år, del 5 (1967-68)

Av Sigbjørn Hemstad og Bjarte Hetland

1967: Ole Ellefsæter seiler opp som OL-favoritt på femmila

VM-kongen startet sesongen med en klar seier i Monolittenrennet foran nykommeren Magne Myrmo. I Falun gikk det bedre enn vanlig på tremila, med Harald Grønningen på 2.plass, 13 sekunder etter Kalevi Laurila. Resten av de norske skuffet med 11., 18., 20., 29., 32. og 37. plass! 🙁 Men Norge tok det igjen under stafetten og vant for andre gang – nå med 1. laget – gullaget fra VM!

Magne Myrmo markerte seg med flere sterke resultater i løpet av 1967 og 68, men kom ikke med på OL-laget til Grenoble. Han fikk sin mesterskapsdebut under VM i 1970, tok OL-sølv på 50 km i 1972 og ble verdensmester på 15 km i 1974. Dette bildet er tatt i Holmenkollen i 1978 – Myrmos siste sesong som landslagsløper. (Foto: Paul Andreas Røstad / DEXTRA. Kilde: Digitalt Museum)

30 km under prøve-OL ble vunnet av Janne Halvarsson fra Sverige – en kommende stjerne! Odd Martinsen ble nr 2. På 15 km ble det dobbelt norsk ved Odd Martinsen og Harald Grønningen!

Under en tøff femmil i Lahti viser Ole Ellefsæter sine kjempekrefter og tar en klar seier foran Raimo Hämäläinen! Assar Rönnlund viser gammel storhet og vinner 15 km før engerdals-prinsen og Ole uteligger!

15 km i Holmenkollen ble svært spesiell da russeren Anatolij Akentjev vinner, men blir beskyldt for å ha tatt en snarvei de siste 5 km. Toeren Mäntyranta ble slått med 48 sekunder på denne delen, men intet kunne bevises! Ole Ellefsæter viste seg igjen best på femmila. Han lå etter både Tiainen og Taipele etter 35 km. Men som så ofte før blir ei femmil avgjort på den siste mila!

NM etter dette ble et lite antiklimaks i gruvebyen Skorovatn, da alle de store internasjonale rennene var over. Ellefsæter vant igjen femmila foran Grønningen! På 15 km var rollene byttet! Her overrasket Kolbjørn Nøkleby med en 3. plass. Grønningen vant også 3-mila. På stafetten gikk Hernes inn til en klar seier med Hjermstad og Johs Harviken på laget!

67-sesongen viste at vi hadde Ellefsæter som verdens beste på den lengste distansen. Grønningen, Eggen og Martinsen kunne også være helt i toppen – så vi hadde store forventninger fram mot neste års OL!

1968: Da Norge viste Verden vinterveien

Da sto Norge ved det endelige målet! Skulle vi lykkes i en OL-sesong på mer enn 15 km? Gjermund Eggen viste lovende takter og vant Bogstadsprinten og ble nr. 2 under Monolittrennet. Her slo imidlertid Pål Tyldum gjennom med et brak og vant med nær et halvt minutt! Men var Tyldum kun en julestjerne?

OL-femmilsfavoritten, Ole Ellefsæter, pådro seg en lei influensa ved juletider og den ville ikke slippe taket! Det gikk mot NM, og OL-komiteen gjorde det eneste riktige ved å forhåndsutta Eggen, Martinsen, Grønningen og Ole! Ellefsæter gikk svakt under NM og Gjermund måtte trekke seg på de to lengste løpene pga sykdom. Han hadde fått igjen influensa på samme måte som året før!

Pål Tyldum åpnet med å vinne klart på 5-mila – over 2.30 minutter foran Grønningen. På 3-mila var det ombyttede roller med Harald foran Tyldum. På 15 km ble det dobbeltseier til Hernes ved Reidar Hjermstad og Johs. Harviken. Martinsen fikk med seg to tredjeplasser og Lorns Skjemstad to fjerdeplasser! Her var det stor bredde blant de norske løperne!

Heidal vant stafetten etter en forrykende siste etappe hvor Erling Steineide tok igjen både Gjermund Eggen og Reidar Hjermstad for hhv Engerdal og Hernes! Nå var det klart for OL med dette stjernelaget: Gjermund og Jo Eggen, Ole Ellefsæter, Harald Grønningen, Johs. Harviken, Reidar Hjermstad, Odd Martinsen, Lorns Skjemstad, Erling Steineide og Pål Tyldum! Dette kunne ikke gå galt! 🙂

Da var det klart for OL i Grenoble! 30 kilometeren ble en liten skuffelse da Odd Martinsen “bare” klarte sølv på vår problemdistanse! Italieneren Franco Nones hadde dagen da alt lyktes. Første OL-vinner i langrenn utenfor Norden eller Sovjet! Han beseiret Odd Martinsen med 50 sekunder! Lorns Skjemstad ble nest beste nordmann på 11. plass, Grønningen kom på 13. plass og Gjermund mislyktes helt med 34.plass. Engerdølen tålte høyden dårlig.

Faksimile Aftenposten Aften 10.02.1968. Avisen skriver bl.a. «Var det en langrennsløper vi alle unte denne triumfen, så var det Grønningen – sier svensker og finner, og det mener de også.»
Faksimile Aftenposten Aften 10.02.1968. Avisen skriver bl.a. «Var det en langrennsløper vi alle unte denne triumfen, så var det Grønningen – sier svensker og finner, og det mener de også.»

Men herfra ble det bare GULL til Norge. På 15 km fikk Harald Grønningen endelig sin fortjente gullmedalje.🌹 Elgen hadde startsnummer 5 og det var ingen ulempe denne dagen! Mäntyranta gikk et kjempeløp, men kom 2. sekunder for sent! Gunnar “Hulån” Larsson tok Sveriges eneste individuelle medalje med sin 3. plass. Pål Tyldum ble nr 7, Odd Martinsen nr. 8 (litt skuffende) og Reidar Hjermstad nr. 17.

Norge tok en suveren stafettseier etter at Stafett-Martin hadde sikret en 40 sekunders ledelse på 1. etappe. Tyldum, Grønningen og Ellefsæter fulgte opp med beste etappetider på hhv. 2., 3. og 4. etappe! 🙂 Norge kom i mål med 1.40 minutters ledelse på Sverige. Deretter fulgte Finland og Sovjet. Norge hadde derved tatt sitt første stafettgull i olympisk sammenheng!!!!!

På 5-mila ble det seier for forhåndsfavoritten Ole Ellefsæter! 🌹Med den psykiske innstillingen Ole uteligger hadde hatt mot dette løpet var det ikke merkelig at det ble gull, til tross for sykdom før OL! Hjermstad ledet knapt etter 15 km. Resten av 5-mila var Ole i føringen. Det var liksom aldri noen tvil om hvem som var Femilskongen! Vjastjeslav Vedenin sprakk ikke denne gangen og ble nr. 2, mens overraskelsen var Josef Haas fra Sveits på bronse. Pål Tyldum fulgte fint opp med en 4. plass med Hjermstad på 8. plass.

Bilde av skiløperen Ole Ellefsæter etter at han vant OL-gull på 50 km i 1968.
Ole Ellefsæter jubler over OL-gull på 50 km i 1968. (Foto: Hamar Stiftstidende / Anno Domkirkeodden. Kilde: Digitalt Museum)

Dette var det beste OL for Norge i langrennssporet siden 1924! 🌹 Norge hadde nå en bredde som aldri før! På 10 år var det snudd fra vi var en B-nasjon under VM i Lathi i 58 til å være klart best 10 år senere!

Gjermund Eggen hadde blitt sendt hjem fra OL da det viste seg at han ikke tålte høyden i Grenoble! “Når jeg ikke kan hente noe i OL, så skal jeg i hvert fall bli første nordmann som vinner 3 mila i Svenska Skidspelen”, sa Gjermund. Og Gjermund kom, gikk og vant. Det var klimaet og ikke formen som hadde knekket ham under OL.

Faksimile Stavanger Aftenblad 26.2.1968 – Gjermund Eggen er første norske tremilsvinner i Svenska Skidspelen og fikk revansje for sin dårlige OL-innsats.
Faksimile Stavanger Aftenblad 26.2.1968 – Gjermund Eggen er første norske tremilsvinner i Svenska Skidspelen og fikk revansje for sin dårlige OL-innsats.

De beste fra OL var med i Falun, og Engerdølen satte de ettertrykkelig på plass! 🌹 Over 1. minutt var han foran Kalevi Oikarainen mens Per Erik Eriksson ble nr. 3 nær 2 minutter etter nordmannen. Så fulgte de norske som perler på en snor med 13 sekunders avstand: Odd Martinsen, Harald Grønningen, Magne Myrmo og Lorns Skjemstad!

Det ble en overlegen seier i stafetten også. Kvartetten Martinsen, Gjermund Eggen, Harald Grønningen og Jo Eggen vant med over ett minutt på Sverige og med 2.29 foran Finland! På en slik måte hadde aldri Norge utklasset de andre nasjonene i Svenska Skidspelen før! 🙂

I Lahti ble det jevnere. Den norske bredden viste seg på 15 km der Pål Tyldum var ett sekund foran Mäntyranta med Gjermund på en fin 3.plass! På 5-mila slo Sverige tilbake for en heller laber OL-innsats med å erobre de tre første plassene ved Assar Rönnlund, Per-Erik Eriksson og Melcher Risberg. Beste norske var Ellefsæter og Hjermstad på 4 og 5. plass, over 2 minutter etter seierherren!

Mäntyranta hadde truet med å legge opp og nå skulle han ta revansje i Holmenkollen. Finnen var suveren og vant med nær 40 sekunder på Tyldum i Nordmarka! Martinsen og Ellefsæter fulgte på de neste plassene! På 5-mila ble det seier for nok en gammel traver. Assar Rönnlund gjentok bedriften fra Lahti og var et halvt minutt foran Pål Tyldum. Gjermund Eggen fulgte fint opp med en 3. plass!

Pål Tyldum fikk sitt internasjonale gjennombrudd i 68-sesongen, med OL-gull på stafett, 4. plass på OL-femmila og NM-gull på 50 km som beste resultat. Dette bildet er tatt i forbindelse med femmila i Kollen, der Tyldum befestet sin posisjon som en av våre beste femmilsløpere da han ble nr 2, bare slått av Assar Rönnlund. Året etter vant han Kollen-femmila og i 1972 tok han OL-gull på distansen. (Foto: Hamar Stiftstidende / Anno Domkirkeodden. Kilde: Digitalt Museum)

Holmenkollen markerte slutten på den offisielle sesongen. Det kan være liten tvil om at 1968 er en av de største sesongene norsk langrenn har opplevd!🌹 Det var sikkert mange årsaker til denne jubelsesongen. Spesielt heldige var vi heller ikke. Sykdom bl.a. hos Engerdals-prinsen og Ellefsæter førte til store variasjoner i prestasjoner!

Slik endte historien om “fra bunn til topp på 10 år” eller fra en 5. plass under Lathi VM til 3 gull i Grenoble-OL!

Tidligere artikler i serien:

Del 1. 1959-60
Del 2. 1961-63
Del 3. 1964-65
Del 4. 1966