Fra bunn til topp på 10 år, del 2 (1961-63)

Av Sigbjørn Hemstad og Bjarte Hetland

1961: Harald Grønningen og Assar Rönnlund årets navn – Sverre Stensheim for 3. gang i Holmenkollen

Monolittrennet ble et svensk skremmeskudd med tredobbelt seier med nykomlingen Assar Rönnlund på topp. Bare Sverre Stensheim på 4. plass klarte sånn noenlunde å holde svenskenes fart – 16 sekunder etter Rönnlund.

Et nytt tilbakeslag kom i Falun med Eero Mäntyranta først, fulgt av to finner og en svenske, før vi finner Grønningen og Brenden på 5. og 6.plass under 3- mila. På stafetten ble vårt andrelag nr 3 og førstelaget nr 5. På første- og andreplass finner vi Västerbotten og Sverige 1.

Under NM ble Sverre Stensheim årets navn med 3 andreplasser!!!! Lundemo, Brenden og Grønningen blir gullvinnere på hhv 15, 30 og 50 km. Reidar Hjermstad får et lite gjennombrudd med en 3. plass på den lengste distansen. BUL ved Storelvmo, Arne Jensen og Ingmund Holtås gjentar suksessen fra Østby-stafetten med en 3 minutters seier før Lillehammer!

Vi sendte en sterk tropp til Lahti. Grønningen beseiret Rønnlund på 15 km med nær 40 sekunder og Stensheim fulgte opp med en fin 3. plass. Rönnlund fikk revansje på 5. mila med Anikin på andre og Grønningen og Brenden deretter- hhv. 5 og nesten 6 minutter etter svenskenes nye skikonge.

Faksimile Aftenposten 11. mars 1961 – Grønningen hylles etter å ha vunnet 15 km både i Lahti og Holmenkollen to år på rad.

For andre året på rad vant Grønningen 15 km og for tredje året på rad vant Stensheim 50 km i Holmenkollen. Finnskoga-Lasse Olsson var bare 4 sekunder etter Grønningen, mens Stensheim var mer enn 3 minutter før Brenden, Sture Grahn og Sixten Jernberg.

Neste års VM måtte da gi uttelling for de norske på de lengre løpene og! På 15 km var vi i front – velkommen til Zakopane! 🙂

1962: Grønningen, Østby og Lundemo viser norsk bredde – Stensheim vinner 5- mila i Lahti

Hvem f.. er Sture lurte vi norske på etter Monolittrennet, som svensken vant rett foran Einar Østby. Nå var ikke Sture Grahn noen nykomling, men det var 3. året med svensk seier.

Svenska Skidspelen ble som vanlig en norsk nedtur med 6. plass i stafetten og Harald Grønningen som beste på 3-mila med en 7. plass, 2 minutter etter vinneren Rolf Rämgård.

Under NM vant Grønningen både 30 km og 50 km. Dobbeltseier også til Alf Storelvmo på 15 km og i stafett med BUL. Nå håpet vi på norsk gull under VM i Zakopane.

Det begynte sånn passe med Grønningen og Østby på hhv 4. og 5. på 3-mila. Eero Mäntyranta vant knapt foran to overraskelser; Janne Stefansson og italieneren de Florian. Norge viste seg igjen som beste sprinternasjon med Grønningen, Østby og Magnar Lundemo på plassene etter suverene Assar Rønnlund.

Faksimile Aktuell nr8b/1962. Oppslag fra VM 15 km i Zakopane.
Faksimile Aktuell nr8b/1962. Ukeavisa Aktuell brukte overskriften “Svensk topp – og norsk bredde” etter 15 km under VM i Zakopane 1962.

Norge var nå storfavoritter foran stafetten. Men Lundemo skuffet på første og vi lå håpløst etter. Rapportene fra løypa kunne melde om at Lundemo hadde meget glatte ski. Vi endte på en skuffende 4. plass etter gode løp av Hallgeir Brenden, Einar Østby og Harald Grønningen. På 5-mila sikret en illsint Sixten Jernberg seieren, etter han ble satt ut av 15 km laget. Grønningen ble vår beste på en 5.plass og 5-milskongen Sverre Stensheim helt nede på 11.

Stensheim fikk sin revansje i Lathi hvor han ble første nordmann etter krigen til å vinne 5-mila. Trippel norsk ble det da Grønningen og Lundemo fulgte på de neste plassene. Stensheim var nok ikke en løper som likte seg i høyden.

Harald Grønningen tok sin 3. seier på rad på 15 km. Eero Mäntyranta ødela for Haralds trippel i Nordmarka. På 5-mila håpet alle på at sliteren fra Snøhetta, Sverre Stensheim, skulle ta sin 4 seier på rad. En småforkjølet Stensheim maktet bare en 5. plass. Det norske håpet ble overraskelsen Reidar Hjermstad, som ledet etter 36 km, men VM- kongen Assar Rönnlund viste igjen sin styrke på slutten.

Alt i alt en god norsk sesong- men vi savnet VM-gull og spesielt på de lengre løpene, men vår bredde var meget bra. Nå ventet vi på OL i Seefeld og om det kunne bringe edelt metall!

1963: Grønningen, Østby og Hjermstad seiler opp som OL-favoritter

Alf Storelvmo, Grønningen og Einar Østby åpnet med trippel norsk under Monolittenrennet, foran karer som Kalevi Laurila, Jernberg og Rönnlund!

Einar Østby viste under prøvelekene i Seefeld at “nordmennen kunne åka” 3-mil og, da Einar Østby vant med over et minutt på Marcello Dorigo. Grønningen fulgte godt opp med en 3. plass. På 15 km vant italieneren Dorigo med “Finnskoga Lasse” og Hjermstad på de neste plassene. Norge kunne nå betraktes som verdens beste skinasjon!

Men så var det svenska Skidspelen da! Grønningen best av våre med bare en 5. plass på 3- mila. “Föllinge” vant klart foran Jernberg og Rönnlund. Så ble det riktignok en 2.plass under stafetten ved Hjermstad, Østby og Grønningen! Hadde ikke Sixten “lurt” Hjermstad til en for hard åpning på første etappe – så kanskje! 🙁

Grønningen vant klart 50 km og 30 km under NM før hhv Hjermstad og Østby på hver sin 2. plass. På den korteste distansen var det ombytte roller med Hjermstad før Østby og Grønningen. Sjårdalen fra Gudbrandsdalen vant stafetten med relativt nye navn som Erling Steineide, Arne Botten og Halvdan Kluften.

Reidar Hjermstad imponerte stort i Lathi og seiret på begge distansene! Gammel-kongen Stensheim sikret dobbeltseier på 50 km før Jernberg og Østby!

Bilde av skiløperen Reidar Hjermstad.
Reidar Hjermstad gikk seg rett inn i favorittskiftet foran OL i 1964 med sin dobbeltseier i Lahti i 1963. (Foto: Hamar Stiftstidende/Stiftelsen Domkirkeodden. Kilde: Digital Museum)

11 år etter sin OL-seier i Holmenkollen vant Hallgeir Brenden igjen en sprintseier før Storelvmo, Koltsjin, overraskelsen Ole Ellefsæter, Mäntyranta og “Föllinge” Persson. Litt av et kobbel av storløperen stilte på denne 15 km.

Den nye svenske skistjernen Ragnar “Föllinge” Persson vant en klar seier på 5-mila. Hjermstad ledet løpet til ca 36-40 km men “sprakk” for tredje gang på det samme stedet i løypa og endte på 4. plass etter Østby og Ellefsæter også.

Alt i alt en svært god sesong for de norske fargene og vi hadde nå minst 3 vinnerkandidater til de olympiske leker neste år.🌹