VM i 1954 – norsk nedtur, men storeslem i kombinert

I 1954 ble VM arrangert i Falun for første gang. Det ble en stor nedtur for de norske langrennsløperne, som måtte se seg slått både av finske, svenske og sovjetrussiske løpere. Sovjet deltok for første gang i VM, og Vladimir Kuzin tok gull på de to lengste distansene, i tillegg til at Sovjets lag tok sølv i stafetten. De norske løperne gjorde det best på femmila, der Martin Stokken ble nr 4. Han var med i medaljekampen gjennom hele løpet, men måtte til slutt se seg slått med 9 sekunder av bronsevinneren, finske Arvo Viitanen. Ytterligere 9 sekunder bak fulgte Edvin Landsem på 5. plass. For øvrig ble det 4. plass i stafettene både for kvinner og menn.

Det hører med til historien at den beste norske langrennsløperen denne sesongen, Magnar Estenstad, ville vært blant de store medaljekandidatene i Falun, men han ødela både sesongen og resten av karrieren med et uhell på NM-tremila like før VM.

Igjen var det kombinertguttene som reddet Norges ære. For sikkerhets skyld sørget de norske kombinertløperne for femdobbelt norsk seier.

Faksimile Aftenposten 18.2.1954: Norges seierskvintett i kombinert. Fra venstre: Simon Slåttvik, Kjetil Mårdalen, Sverre Stenersen, Gunder Gundersen og Per Gjelten.

Sverre Stenersen ledet konkurransen etter hopprennet, men de fleste tippet finnen Eero Kemppäinen som vinner. Han lå på andreplass og var regnet som en bedre langrennsløper enn Stenersen. Bak Kemppäinen fulgte ytterlige seks nordmenn på rekke og rad etter hopprennet: Slåttvik, Gundersen, Vanvik, Barhaugen, Mårdalen og Gjelten.

Men Kemppäinen gikk et svakt langrenn og falt tilbake til 10. plass. Dermed var det duket for norsk storeslem. Både Sverre Stenersen og Gunder Gundersen gikk sterkt i langrennsløypa, men Sverre Stenersen holdt til slutt unna med 1 poeng – eller 17 sekunder i løypa. Bak dem fulgte Kjetil Mårdalen på bronse, så vidt foran Per Gjelten, mens regjerende OL-mester Simon Slåttvik falt tilbake til 5. plass etter et middels langrenn. For virkelig å markere bredden i norsk kombinertsport gikk Johan Vanvik og Arne Barhaugen inn til 7. og 8. plass. Bare finske Eeti Nieminen splittet de syv nordmennene, med sin 6. plass.

Også i hoppbakken ble det nedtur for de norske fargene. Aftenposten skrev at «norsk hoppsport led i dag sitt største nederlag hittil i et internasjonalt mesterskap». Også her, som i langrennssporet ble det bare 4. plass til beste nordmann – Kjell Knarvik. Torbjørn Falkanger var regnet som favoritt, men var en skygge av seg selv og ble bare nr 6. Deretter fulgte Erling Kroken på 7. plass og Halvor Næs. Jevn laginnsats med andre ord, men ingen medaljer.