Vinteruniversiaden – slik gikk det sist

Langrennsøvelsene under Universiaden i Erzurum i 2013 hadde to store profiler: Vladislav Skobelev fra Russland og Alena Prochazkova fra Slovakia vant begge tre individuelle gull. Skobelev vant 10 km klassisk, 15 km fellesstart med skibytte og 30 km fri fellesstart (de to første i suveren stil, den siste knepent foran landsmannen Ilsjat Nigmatullin) i tillegg til sølv i stafetten, mens Prochazkova tok gull på sprinten, 10 km fellesstart med skibytte og 15 km fri fellesstart. Sammen med Peter Mlynar tok hun også gull på mixed sprintstafett.

I tillegg ble det gull til Alija Iksanova fra Russland på 5 km klassisk for jenter og Radik Gaziev fra Russland på guttenes sprint. Frankrike vant guttenes stafett, mens det ble en suveren seier til Russland i jentenes stafett, etter en sterk sisteetappe av Iksanova. Iksanova tok to sølv i tillegg til ett individuelt gull og stafett-gull.

I kombinert ble det seier til sveitsiske Tommy Schmid i den ordinære konkurransen (Gundersen), mens japanske Aguri Shimizu vant fellesstartkonkurransen. Russland vant lagkonkurransen etter å ha slått Polen i spurten.

I hopp ble det to gull til sloveneren Matej Dobovsek, som hadde det beste hoppet i begge omganger i begge bakkene. Japan tok en knepen seier foran Slovenia i lagkonkurransen. Jenteklassen ble vunnet av italienske Elena Runggaldier.

Vladislav Skobelev har seks verdenscupstarter de siste tre sesongene, med 11. plass på 30 km fellesstart med skibytte under prøve-OL i Sotsji og 13. plass på 15 km klassisk i Otepää i 2011 som beste resultat. Han tok gull på 15 km klassisk under U23-VM i 2010. Fra nasjonale mesterskap har han en 4. plass på 15 km fri i 2013 som beste resultat. Skobelev er på det russiske B-landslaget foran OL på hjemmebane.

Alena Procházková har fem pallplasser i verdenscupen, alle på sprint. Hennes eneste seier fikk hun i Whistler under prøve-OL i 2009. Hennes foreløpig siste pallplass fikk hun i Lahti sist sesong, da hun bare ble slått av Kikkan Randall og Marit Bjørgen. Hun har deltatt i de seks siste verdens­mesterskapene, med 6. plass på sprinten i Oslo 2011 og 8. plass i Val Di Fiemme 2013 som sine beste resultater. Etter seieren i prøve-OL ble det bare en skuffende 18. plass på sprinten under OL året etter. Hun deltok også i Universiaden både i 2005 og 2007, og hun tok sølv både på 5 km fri og 10 km fellesstart med skibytte i Pragelato i 2007. Samme år tok hun gull på sprinten under U23-VM i Tarvisio.

Alena Prochazkova vant 3 individuelle gull og gull i mixed sprintstafett under forrige Universiade.
Alena Prochazkova vant 3 individuelle gull og gull i mixed sprintstafett under forrige Universiade. Her under Tour de Ski 2010 (Fotograf: Petr Novák, Wikipedia)

Alija Iksanova har deltatt i de to siste verdensmesterskapene, med 19. plass på 10 km klassisk i Oslo som beste resultat. Hun gikk ellers på Russlands lag som tok VM-bronse på 4 x 5 km stafett i Val Di Fiemme. I verdenscupen har hun en 6. plass på 10 km klassisk fellesstart i Rogla i desember 2011 og en 7. plass på 15 km fellesstart med skibytte i Canmore i desember 2012 som sine beste resultater. Hun tok bronse på 10 km klassisk under det russiske mesterskapet i 2012. Hun har for øvrig en tvillingsøster, Lilia, som også har vært skiløper, uten å hevde seg like bra. Alija Iksanova er på det russiske landslaget foran OL på hjemmebane.

Radik Gaziev har deltatt i to verdenscupsprinter, med 52. plass i Drammen i 2011 – én måned etter seieren i universiaden, som beste resultat. Han har ellers en 10. plass på sprinten i 2010 som beste resultat i nasjonale mesterskap.

Baptiste Gros slo russiske Ilsjat Nigmatullin i spurten og sikret fransk gull i stafetten. Han har gått flere verdenscupsprinter for Frankrike, og har en 12. plass fra Drammen 2013 som beste resultat.

Tommy Schmid har representert Sveits i verdenscupen siden desember 2007, med en 2. plass på sprinten i Zakopane i februar 2008 som beste resultat, for øvrig hans eneste topp-10 plassering i verdenscupen. Samme år tok han sølv i junior-VM. Han representerte også Sveits under OL i Vancouver 2010, med en 16. plass i Gundersen HS140 som beste resultat. Han ble norsk statsborger i juni 2012 og kan nå representere Norge. Han bestemte seg for å ta en sesongs konkurransepause etter sesongen 2010/2011. Han har senere konkurrert på nasjonalt nivå i Norge, og ble nylig nr 8 under kombinert-NM på Beitostølen. Broren, Jan Schmid, tok bronse i kombinert-sprint under Universiaden i 2005, mens han fortsatt representerte Sveits.

Aguri Shimizu har fire verdenscupopptredener for Japan, uten å hevde seg. Han har ellers en 8. plass fra junior-VM i 2009 som beste resultat

Matej Dobovsek har aldri deltatt hverken i verdenscuprenn eller junior-VM for Slovenia, men han har en seier og en andreplass i kontinentalcuprenn. Polske Maciej Kot, som tok sølv i begge bakkene, har deltatt i verdenscupen siden desember 2007, og fikk sitt gjennombrudd i 2013, med en 5. plass i Garmisch-Partenkirchen og Zakopane og en 6. plass i Lahti, som sine beste resultater. Han deltok også på det polske laget som tok VM-bronse i laghopping i Val Di Fiemme i 2013.

Elena Runggaldier tok VM-sølv i Oslo samme år som hun vant universiaden.

Elena Runggaldier vant jentenes hopprenn under Vinteruniversiaden i 2011. Her viser hun fram sølvmedaljen hun tok under VM i Oslo samme år.
Elena Runggaldier vant jentenes hopprenn under Vinteruniversiaden i 2011. Her viser hun fram sølvmedaljen hun tok under VM i Oslo samme år. (Kilde: Wikimedia Commons / Tadeusz Mieczyński, skijumping.pl)

Norges innsats i Erzurum 2011

I Erzurum 2011 deltok 8 utøvere fra Norge – 4 curlingspillere, 3 kombinertløpere og 1 alpinist. Til sammenligning stilte Sverige med 49 utøvere og Finland med 75. Det norske curlinglaget ble nr 7 (av 10 lag).

Sturla Markhus Sandøy var best av de norske kombinertløperne. Han ble nr 14 i fellesstart-konkurransen og nr 18 i Gundersen. Det norske laget med Sturla Sandøy, Morten og Lars Enger ble nr 6 og desidert sist i lagkonkurransen. Den norske alpinisten var Ida Dillingøen, som fikk sin beste plassering i storslalåm der hun ble nr 24.