60 år siden det første Monolittrennet

I mer enn 30 år var Monolittrennet en institusjon i norsk skisport. Tidlig i januar møttes de beste norske langrennsløperne, ofte med god utenlandsk deltakelse, til parkløp med parstart i Vigelandsparken, midt i Oslo.

I dag er det 60 år siden det første Monolittrennet ble arrangert. Det var Ski- og fotballklubben Lyn, i samarbeid med VG, som stod bak arrangementet. Idéen var hentet fra Stockholm, der parkløpet Skansen-loppet hadde vært en stor suksess i flere år allerede. Og det var Lyns Ivar Odd Formo, far til den senere OL-mesteren, som lanserte idéen om parkløp mellom skulpturene i Vigelandsparken.

Faksimile Aftenposten 5.1.1970 - Magne Myrmo er på broen i Vigelandsparken, på vei mot sin første seier i Monolittrennet. Bak følger Erling Steineide, som startet halvminuttet foran Myrmo, og som bare hadde Myrmo foran seg på resultatlisten.
Faksimile Aftenposten 5.1.1970 – Magne Myrmo er på broen i Vigelandsparken, på vei mot sin første seier i Monolittrennet. Bak følger Erling Steineide, som startet halvminuttet foran Myrmo, og som bare hadde Myrmo foran seg på resultatlisten.

Det første året var det svært få av de beste norske langrennsløperne som deltok, men senere skulle flere av våre beste løpere markere seg sterkt i Monolittrennet. Blant vinnerne finner vi bl.a. norske OL- og VM-vinnere som Hallgeir Brenden, Harald Grønningen, Gjermund Eggen, Pål Tyldum, Ivar Formo, Magne Myrmo og Oddvar Brå, og blant de utenlandske vinnerne finner vi sterke navn som Sixten Jernberg, Juha Mieto, Thomas Wassberg og Gunde Svan.

Det aller første Monolittrennet ble arrangert 10. januar 1954, med deltakelse både fra Sverige og Finland. Aftenposten meldte at rennet ble en stor publikumssuksess, med 15-20.000 tilskuere – langt over det Lyns billettselgere hadde sett for seg, og mange slapp derfor inn uten å løse billett.

Rennet ble vunnet av finske Leo Backman foran en av våre beste kombinertløpere – Gunder Gundersen. Backman gikk i par med BUL-gutten Henry Hermansen, som ikke klarte å følge finnens tempo. Backman var ellers best kjent som orienterinsløper, men var tilbake i Monolittrennet de to påfølgende sesongene, uten å oppleve den samme suksessen. Han ble bare nr 22 året etter, og ytterligere 10 plasseringer lengre nede på resultatlista i 1956.

Faksimile Aftenposten 11.1.1954 - fra det aller første Monolittrennet.
Faksimile Aftenposten 11.1.1954 – fra det aller første Monolittrennet.

Resultater fra det første Monolittrennet:

  1. Leo Backman, Finland 1.04.55
  2. Gunder Gundersen, Frisk 1.05.18
  3. Erling Beck, Raufoss 1.05.38
  4. Nils Täpp, Sverige 1.05.45
  5. Kauko Oikarinen, Finland 1.06.08
  6. Ketil Maardalen, Tinn 1.06.10
  7. Olaf Megaard, Halsa 1.06.28
  8. Hans Petter Glenne, Drøbak/Frogn  1.06.37

Monolitt-kongen er Oddvar Brå, som har fire seiere i rennet (1976, 1980, 1981 og 1983), mens Hilkka Kuntola-Riihivuori er dronningen med fire seiere i dameklassen (1976, 1978, 1979 og 1980).

Faksimile Aftenposten 3.1.1983 etter at Oddvar Brå har vunnet sin fjerde seier i Monolittrennet.
Faksimile Aftenposten 3.1.1983 etter at Oddvar Brå har vunnet sin fjerde seier i Monolittrennet.

Det aller siste Monolittrennet ble arrangert i 1988. Tiden hadde løpt fra denne type arrangement. Verdenscupen hadde overtatt som det viktigste for både norske og utenlandske løpere, og det ble vanskeligere og vanskeligere å få internasjonal deltakelse til løp utenfor verdenscupen. De siste vintrene hadde det i tillegg vært snøfattige vintre i hovedstaden, og snøen måtte fraktes inn med tog fra Finse. Rennet, som tradisjonelt hadde blitt arrangert tidlig i januar, var også forsøkt lagt både til slutten av februar og midten av mars, uten at det hjalp – hverken på været eller deltakelsen. I 1989 regnet arrangementet bokstavelig talt bort og også i 1990 ble rennet avlyst. Vinnerne i 1988 – Pål Gunnar Mikkelsplass og Marianne Dahlmo – blir dermed stående i historiebøkene som de siste vinnerne av Monolittrennet.

Et forsøk i 2011 på å vekke til live den gamle tradisjonen førte ikke fram. Men vi kan kanskje si at dagens bysprinter har overtatt for de tradisjonelle parkrennene, der vi finner igjen to viktige elementer fra disse parkløpene: Langrennsløperne oppsøker folk, slik at folk sliper å dra langt av gårde for å se verdens beste langrennsløpere, og mann-mot-mann-dramatikken som man hadde med parstarten i parkløpene.

For mer historikk og en oversikt over alle tidligere vinnere henviser vi til Wikipedia: http://no.wikipedia.org/wiki/Monolittrennet