Gustav Raaum

I denne første artikkelen om norske skistudenter i USA skal vi se nærmere på en av pionerene blant norske skihoppere som dro til USA for å studere – Gustav Raaum fra Lillehammer.

Skihopperne var utvilsomt den gruppen som i mange år utgjorde det største innslaget og markerte seg sterkest i amerikansk studentidrett. I en 30-årsperiode fra slutten av 1940-tallet til 1980 dominerte de stort i amerikansk studentidrett. Hvert år ble flere av de beste og mest talentfulle unge norske hopperne rekruttert til amerikanske universiteter – etter hvert til en viss frustrasjon for norske hoppledere, som opplevde at mange unge talenter som forsvant til USA var tapt for norsk hoppsport.

Faksimile Aftenposten 1.9.1977.
Faksimile Aftenposten 1.9.1977. Tidligere rikstrener Terje Holm er bekymret for eksporten av hopptalenter til USA, mens TKH-sjef Ed Holmen Jensen og hjemvendt USA-student Johan Finnanger mener saken har flere sider.

Bildet er imidlertid ikke entydig negativt, for blant hopperne var det flere som kom tilbake og gjorde det bra etter at de var ferdige med studiene sine. Dette gjelder f.eks. hoppere som Torbjørn Falkanger (OL 1952), Torbjørn Yggeseth (OL 1964), Frithjof Prydz (OL 1972), Odd Hammernes (OL 1976) og VM-sølvvinner Olav Hansson (VM 1982), som alle gjorde det sterkt gjeldende i norsk hoppsport etter at de hadde studert noen år i USA.

Blant hopperne som studerte i USA var det også flere som senere markerte seg som betydningsfulle skiadministratorer, blant dem Gustav Raaum.

Gustav Raaum

En av de første skihopperne som lot seg lokke av studiemulighetene i USA var Lillehammergutten Gustav Raaum, som studerte ved University of Washington fra 1947 til 1950. Han markerte seg sterkt både i studentrenn og andre hopprenn i studietiden. Senere har han markert seg som en ledende skiadministrator både lokalt i Seattle, nasjonalt i USA og internasjonalt i Det internasjonale skiforbundet.

Gustav «Gus» Raaum var født i Brevik 20. januar 1926, men familien flyttet tidlig til Lillehammer, der Gustav vokste opp. Han var 14 år da andre verdenskrig brøt ut, og på Lillehammer var det under krigen et aktivt miljø for ungdom som ville gå på ski. De boikottet konkurransene som ble arrangert av den tyske okkupasjonsmakten, men i det skjulte fikk de både trent og avholdt illegale hoppkonkurranser.

Raaum hadde derfor et godt treningsgrunnlag foran den første konkurransesesongen etter krigen, og han slo til med seier i juniorklassen i Holmenkollen. Han slo bl.a. senere kjente hoppere som Christian Mohn (VM-deltaker 1950 og senere skipresident) og Hans Bjørnstad (VM-gull 1950), som ble henholdsvis nr 3 og nr 5 i dette rennet.

Gustav Raaum i sitt førstehopp i Holmenkollen i 1946.
Gustav Raaum i sitt førstehopp i Holmenkollen i 1946, der han vant juniorklassen. Hoppet målte 62 meter og ble belønnet med tre ganger 18.5 som tellende stilkarakterer. (Foto: Gustav F. Raaums fotosamling, University of Utah – J. Willard Marriott Library)

I junior-NM i Drafnkollen ble det imidlertid en skuffende 17. plass. Dette rennet ble vunnet av Torbjørn Falkanger (OL-sølv 1952) foran nevnte Mohn og Bjørnstad, så vi forstår at rekrutteringen var god og konkurransen hard i den nye generasjonen skihoppere etter krigen.

I 1947 reiste Raaum til USA i slutten av februar, sammen med et norsk hopplag som skulle turnere i USA for å bidra til økt interesse for skihopping i USA. Raaum tok 2. plass i Utah Centennial Jumping Contest i Ecker Hill, bare slått av Arnholdt Kongsgaard, samt 8. plass i det amerikanske mesterskapet i Suicide Hill i Michigan. Også dette rennet ble vunnet av Kongsgaard. Han skal også ha vunnet det amerikanske studentmesterskapet i hopp denne vinteren.

Raaum hadde planlagt å bli værende i USA for å studere på østkysten. En av lagkameratene på USA-turen ble imidlertid syk mens nordmennene var i Seattle. Raaum ble igjen inntil han ble bedre, og det norske emigrantmiljøet i Seattle overtalte ham til å bli værende i Seattle, der han studerte Business Administration og Regnskap ved University of Washington fra 1947 til 1950.

I sitt første studieår i USA tok Raaum flere seiere og sterke plasseringer, både i studentkonkurranser og i konkurranser med de beste skihopperne i USA.

  • Seier i hopp under det årlige Sun Valley Intercollegiate Championships, der han også ble nr 7 i langrenn
  • Seier i hopp i Rossland, B.C., der også University of Washington vant lagkonkurransen
  • Seier i California Ski Jumping Championships i White Hills, Nevada, foran Arne og Reidar Ulland
  • Seier i et hopprenn i et hopprenn i forbindelse med alpinkonkurransen Silver Dollar Derby ved Mt. Rose i Nevada.
  • Seier i Northern Division Intercollegiate Skiing Championships
  • 2. plass i Leavenworth, bare slått av Kongsberg-gutten Arne Ulland
  • 2. plass i Ecker Hill, bare slått av Arthur Tokle
  • 6. plass i det amerikanske mesterskapet i Olympian Hill, Seattle, som også ble vunnet av Arne Ulland
Gustav Raaum i svevet. Sun Valley, Idaho, 1948
Gustav Raaum i svevet. Sun Valley, Idaho, 1948 (Foto: Gustav F. Raaums fotosamling, University of Utah – J. Willard Marriott Library)

I 1949 møtte han sterkere konkurranse i studentkonkurransene, bl.a. fra Georg Thrane som studerte ved Washington State College, og Sverre Kongsgaard, som studerte ved University of Idaho. Thrane hadde vært i den norske OL-troppen i 1948, der han til slutt var blitt satt ut av hopplaget til fordel for Birger Ruud, som egentlig bare var med som leder.

Raaum tok seieren i Pacific Northwest Ski Jumping Championships i McCall, men måtte se seg slått av Thrane i Rossland og Mt. Hood, og Kongsgaard i Spokane. I renn med sterkere nasjonal deltakelse ble det 5. plass i Leavenworth (rennet ble vunnet av George Thrane foran Art Tokle) og 8. plass i det amerikanske mesterskapet i Ecker Hill. Mesterskapet ble vunnet av regjerende OL-mester Petter Hugsted foran hjemmefavoritten Art Devlin, George Thrane og Sverre Kongsgaard.

Resultater Leavenworth, Washington 6.2.1949

1. George Thrane, Washington State College 230.0 (240 + 260 fot)
2. Art Tokle, Brooklyn                     227.6 (258 + 259)
3. Art Devlin, Lake Placid                 221.8 (241 + 249)
4. Sverre Kongsgaard, Univ. of Idaho       214.3
5. Gustav Raaum, Univ. of Washington       210.6
6. Allen Hamari, Iron Mountain             206.1
7. Kjell Stordalen, Kongsberg, Norway      194.4
8. Wilmer Hampton, Leavenworth             185.4
9. Fritz Pedersen, Seattle                 182.5
10. Olav Ulland, Seattle                   170.3

Kilde: The Spokesman-Review 7.2.1949

Resultatlisten fra Leavenworth-rennet i 1949 viser hvordan norske hoppere markerte seg sterkt i USA på denne tiden. På resultatlisten finner vi både norske studenter og utvandrede nordmenn.

I 1950 ble Raaum amerikansk studentmester både i hopp og kombinert. Han tok også 9. plass i langrenn og bidro sterkt til at UW ble nr 3 i lagkonkurransen, bak Dartmouth og Denver. Gunnar Sunde, som også var student ved University of Washington, ble nr 2 i hopprennet.

Etter studiene giftet Raaum seg med Claire Thompson, som han hadde møtt mens han studerte i Seattle. Claire Thompson var etterkommer av norske utvandrere, og paret ble boende i Seattle resten av livet.

Raaum fortsatte å hoppe, med gode resultater, men han er senere mest kjent for sitt administrative arbeid innen hoppsporten – et arbeid som bidro sterkt til utviklingen av amerikansk hoppsport. Allerede høsten 1953 ble han valgt inn i hoppkomitéen i det amerikanske skiforbundet. Han var leder for komitéen fra 1958 til 1965.

I 1958 var han leder for det amerikanske hopplaget under VM i Lahti. Samme år tok han FIS sin hoppdommertest da han var hoppdommer under kombinertrennet i Holmenkollen. I 1960 var han assisterende rennleder for hopp under OL i Squaw Valley.

Gus Raaum (lengst til høyre) i dommertårnet under VM i Zakopane i 1962.
Gus Raaum (lengst til høyre) i dommertårnet under VM i Zakopane i 1962. (Foto: Gustav F. Raaums fotosamling, University of Utah – J. Willard Marriott Library)

I 1962 var han hoppdommer under VM i Zakopane. I 1963 var han en av flere nordmenn som var med på arrangørsiden under det amerikanske studentmesterskapet på ski. Dette kommer fram i et reisebrev fra en annen USA-student – langrennsløperen Harald Bjerke – som stod på trykk i Aftenposten denne våren.

I 1967 ble han valgt til formann for hoppkomitéen i FIS – en posisjon han hadde i 16 år. Han var Teknisk Delegert for FIS under OL i Sapporo i 1972, assisterende TD under VM i Falun i 1974 og juryformann under VM i Lahti i 1978.

Gus Raaum fotografert i hoppbakken under VM i Falun i 1974.
Gus Raaum, assisterende TD under VM i Falun i 1974. Her er han fotografert i hoppbakken, og vi gjenkjenner hesteskoen på Lugnet Skistadion i bakgrunnen. (Foto: Gustav F. Raaums fotosamling, University of Utah – J. Willard Marriott Library)

I 1980 var han rennleder (Chief of competition) under OL i Lake Placid, slik en annen norsk USA-student var det på Lillehammer 14 år senere – Torbjørn Yggeseth.

Gus Raaum var levende opptatt av norsk kultur og kulturarv, og han var med og startet Nordic Heritage Museum i Ballard. Han var i mange år med i Norwegian American Chamber of Commerce, Norwegian Commercial Club og Sons of Norway.

I 2006 var 80 år gamle Raaum tilbake i Holmenkollen i forbindelse med det årlige Holmenkollrennet. Sammen med datteren Lisbeth feiret han på denne måten 60-årsjubileet for seieren i juniorklassen i 1946 – en seier som forandret livet til Raaum.

Gustav Raaum døde på Mercer Island, Washington, 28. desember 2014, nesten 89 år gammel.