Den norske skitroppen ankommer Chamonix

Av Bjarte Hetland

Etter nesten fire dagers reise, om formiddagen 22. januar, var de norske skiløperne på plass i Chamonix. Her ble de innkvarterte på Hotel Beau Rivage. Olaf Helset var stedsansvarlig for OL-troppen. Han var premierløitnant i Forsvaret og bodde for tiden i Frankrike. Over en måned før lekene er han på plass i Chamonix for å legge alt til rette for de norske deltakerne.

Postkort som viser Hotel Beau-Rivage i Chamonix i vinterlandskap.
Postkort som viser Hotel Beau-Rivage i Chamonix. Den norske skitroppen bodde her under vintersportsuken i 1924.

Olaf Helset (navnet var stort sett skrevet Olav Helseth i datidens aviser) var en sentral idrettsleder og senere generalmajor i det norske forsvaret. Han hadde gått på Krigsskolen fra 1912, og på Statens gymnastikkskole fra 1915. Fra 1917 til 1919 fikk han ytterligere militærutdannelse. Han var leder for den norske skitroppen til OL både i St. Moritz i 1928 og i Lake Placid 1932.

Han var formann i Norges skiforbund 1930-1932, formann i Norges Landsforbund for Idrett 1940 og sammen med Rolf Hofmo i Arbeidernes Idrettsforbund, den fremste pådriver for samlingen av norsk idrett i én organisasjon samme år. Helset var formann i idrettens interrimstyre under krigen, og var en av initiativtakerne til idrettsfronten med idrettsstreik. Etter krigen var han den første formann i Norges Idrettsforbund 1946-1948.

Bilde av Olaf Helset som taler han under åpningen av et stevne på Stockholms Olympiastadion i august 1944
Under andre verdenskrig flyktet Olaf Helset til Sverige, der han var flyktningsjef og senere sjef for de norske Polititroppene. Her taler han under åpningen av et stevne på Stockholms Olympiastadion i august 1944. (Foto: Riksarkivet. Kilde: Wikimedia Commons)

Ved starten av andre verdenskrig var han blitt major og deltok aktivt i forsvaret av Norge. Han ledet blant annet styrkene som stanset de tyske troppene ved Midtskogen om natten 10. april 1940 under invasjonen av Norge. For blant annet denne innsatsen ble Helset tildelt Krigskorset med sverd. I 1947 ble han også utnevnt til kommandør med stjerne av St. Olavs Orden.

Bilde av den norske skitroppen i Chamonix.
Den norske skitroppen i Chamonix. Vi gjenkjenner bl.a. Thorleif Haug som nr 3 fra venstre og Jacob Tullin Thams som nr 2 fra høyre. (Foto: Agence Rol. Kilde: Wikimedia Commons)

Dagene fram til første konkurransedag brukte det norske laget til å akklimatisere seg og gå treningsturer. Alle som har vært i Chamonix vet at denne lille alpebyen ikke ligger særlig langt fra grensa til Sveits. Jon Mårdalen fortalte senere at på en av treningsturene klarte de å forville seg over grensen til Sveits. De kom til en landsby der Mårdalen ble stoppet og avkrevd passlegitimering. Men de hadde selvsagt ikke tatt med seg pass på treningsturen. Han prøvde å forklare at han bare var på treningstur, til ingen nytte. Så kom han til å tenke på norskamerikaneren Arne Haugen, som skulle være med i skikonkurransene i Chamonix. Han hadde en jumper som det stod “Skichampion USA” på. Så Mårdalen presenterte seg som “Skichampion Norwege, deltaker i åttende olympiade i Chamonix la France!” Da fikk han gå!

Les også:
På vei til Chamonix