Foran Sotsji – prøve-OL 1979

15 km

 1. Oddvar Brå, Norge
 2. Thomas Wassberg, Sverige
 3. Jevgenij Beljajev, Sovjet
 4. Sven-Åke Lundbäck, Sverige
 5. Jan Lindvall, Norge
 6. Nikolaj Zimjatov, Sovjet

30 km

 1. Oddvar Brå, Norge
 2. Nikolaj Zimjatov, Sovjet
 3. Sven-Åke Lundbäck, Sverige
 4. Thomas Wassberg, Sverige
 5. Jevgenij Beljajev, Sovjet
 6. Jan Lindvall, Norge
Faksimile Aftenposten 8.2.1979
Faksimile Aftenposten 8.2.1979

1979 var en svært god sesong for Oddvar Brå, og ett år før OL i Lake Placid vant han begge konkurransene i prøve-OL.

OL i Lake Placid ble imidlertid en ny nedtur for Brå (sølv på stafetten, 7. plass 50 km, 9. plass på 15 km, 12. plass på 30 km). Thomas Wassberg tok et steg opp på resultatlisten og tok OL-gullet på 15 km, ett hundredels sekund foran finske Juha Mieto. Ett steg opp tok også den nye sovjetrussiske storløperen – Nikolaj Zimjatov, som tok OL-gull på tremila. Han ble OL-konge med gull på femmila og stafetten, i tillegg til tremila. Fire år senere tok han et nytt OL-gull på 30 km.

5 km kvinner

 1. Raisa Smetanina, Sovjet
 2. Lena Carlzon-Lundbäck, Sverige
 3. Nina Rotsjeva, Sovjet
 4. Hilkka Riihivuori, Finland
 5. Marja-Liisa Hämäläinen, Finland
 6. Marlies Rostock, Øst-Tyskland

Raisa Smetanina forsvarte gullet fra prøve-OL, og vant OL-gull på 5 km i Lake Placid året etter, 5 sekunder foran finske Hilkka Riihivuori.

10 km kvinner

 1. Raisa Smetanina, Sovjet
 2. Galina Kulakova, Sovjet
 3. Nina Rotjseva, Sovjet
 4. Zinaida Amosova, Sovjet
 5. Lena Carlzon-Lundbäck, Sverige
 6. Marlies Rostock, Øst-Tyskland

Til tross for totalt sovjetisk dominans under prøve-OL ble det ingen medaljer til Sovjets damer på 10 km under OL i Lake Placid. OL-gullet gikk til Barbara Petzold fra Øst-Tyskland, foran to finske damer – Hilkka Riihivuori og Helena Takalo. Vinneren fra prøve-OL, Raisa Smetanina, ble bare nr 4, 9 sekunder fra bronsemedaljen.

Kombinert

 1. Ulrich Wehling, Øst-Tyskland
 2. Kazimierz Dlugopolski, Polen
 3. Urban Hettich, Vest-Tyskland
 4. Rauno Miettinen, Finland
 5. Stanislaw Kawulok, Polen
 6. Günter Abel, Vest-Tyskland

Ulrich Wehling ble den første kombinertløper til å gjenta sin seier fra prøvelekene da det gjaldt for alvor ett år senere. Wehling vant sin tredje OL-tittel på rad da han vant i Lake Placid i 1980.

Hopp stor bakke

 1. Pentti Kokkonen, Finland
 2. Harald Duschek, Øst-Tyskland
 3. Jim Denney, USA
 4. Jochen Danneberg, Øst-Tyskland
 5. Jurij Kalinin, Sovjet
 6. Roger Ruud, Norge

Pentti Kokkonen var en av de store skihopperne i 1979-sesongen, og vant bl.a. den tysk-østerrikske hoppuka dette året. Ett år senere var ikke Kokkonen i samme form. Det ble 12. plass i den store bakken og 5. plass i normalbakken på Kokkonen. Det ble likevel finsk suksess i den store bakken, med gull til Jouko Törmänen og bronse til Jari Puikkonen.

Hopp normal bakke

 1. Peter Leitner, Vest-Tyskland
 2. Pentti Kokkonen, Finland
 3. Jochen Danneberg, Øst-Tyskland
 4. Johan Sætre, Norge
 5. Harald Duschek, Øst-Tyskland
 6. Stanisław Bobak, Polen

Det ble heller ingen suksess på vest-tyske Peter Leitner året etter. Han ble nr 19 i normalbakken og nr 18 i storbakken. Seieren i den lille bakken gikk til østerrikeren Toni Innauer. Som 17-åring var han nær ved å ta OL-gull på hjemmebane i Innsbruck i 1976, men måtte da gi tapt for sin landsmann, Karl Schnabl. Denne gang tok vant han suverent – 17 poeng foran øst-tyske Manfred Deckert og japanske Hirokazu Yagi, som delte sølvet.

Som vi ser var det altså to utøvere som forsvarte sine seire fra prøve-OL i Lake Placid. Ulrich Wehling ble første kombinertløper og Raisa Smetanina første kvinnelige langrennsløper til å ta gull både i prøve-OL og OL året etter.

Prøvelekene avdekket for øvrig store arrangementstekniske utfordringer for den lille OL-byen. Særlig transport til og fra OL-anleggene var en stor utfordring, og dette problemet opplevde man også under OL-arrangementet året etter. Konklusjonen mange trakk etter OL i Lake Placid var at lekene for framtiden bør legges til større steder, med bedre hotellkapasitet og bedre infrastruktur.