Foran Sotsji – prøve-OL 1967

Dette er andre artikkel i en serie om resultatene i de nordiske skigrenene under prøve-OL de siste 50 år.

Grenoble / Autrans 1967

15 km

 1. Odd Martinsen, Norge
 2. Harald Grønningen, Norge
 3. Anatolij Akentjev, Sovjet
 4. Jan Halvarsson, Sverige
 5. Kalevi Laurila, Finland
 6. Bjarne Andersson, Sverige

Odd Martinsen ble bare nr 8 på 15 km under OL ett år senere. Han gjennomførte likevel et godt OL, med stafett-gull og sølv på 30 km. 15 km ble vunnet av Grønningen, som altså tok 2. plass under prøvelekene.

30 km

 1. Jan Halvarsson, Sverige
 2. Odd Martinsen, Norge
 3. Bjarne Andersson, Sverige
 4. Livio Stuffer, Italia
 5. Assar Rönnlund, Sverige
 6. Kalevi Laurila, Finland
 7. Aldo Stella, Italia
 8. Franco Nones, Italia

Vinneren av prøvelekene, svenske Jan Halvarsson, ble bare nr 12 ett år senere. OL-gullet på tremila gikk til 8. mann fra prøvelekene – italienske Franco Nones, mens Odd Martinsen forsvarte sitt sølv fra prøve-OL.

5 km damer

 1. Klavdija Bojarskikh, Sovjet
  og Krastana Stoeva, Bulgaria
 2. Alevtina Koltsjina, Sovjet
 3. Rita Atsjkina, Sovjet
 4. Galina Kulakova, Sovjet
 5. Christine Nestler, DDR

10 km damer

 1. Krastana Stoeva, Bulgaria
 2. Klavdija Bojarskikh, Sovjet
 3. Stefania Biegun, Polen
 4. Alevtina Koltsjina, Sovjet
 5. Berit Mørdre, Norge
 6. Christine Nestler, DDR

Krastana Stoeva var den store overraskelsen under prøvelekene, med seier på begge distansene, riktignok delt med Bojarskikh på 5 km. Seieren på 10 km var av det suverene slaget – 43 sekunder foran Bojarskikh. Videre ned til den norske overraskelsen, Berit Mørdre, på 5. plass var avstanden bare 8 sekunder. Stoeva var imidlertid ikke blant deltakerne under OL i Grenoble, så hun fikk ikke muligheten til å forsvare sine seire fra prøve-OL.

Heller ikke Bojarskikh stilte til start under OL i Grenoble. Hun var med i Sovjets tropp til Grenoble, men ble vraket til løpene, og la opp etter dette. Det ble for øvrig seier til svenske Toini Gustafsson på begge distansene.

Hopp 90 m

Faksimilie fra Aftenposten 9.2.1967
Faksimile fra Aftenposten 9. februar 1967
 1. Bjørn Wirkola, Norge
 2. Peter Eržen, Jugoslavia
 3. Dieter Neuendorf, DDR
 4. Juhani Ruotsalainen, Finland
 5. Lars Grini, Norge
 6. Heinrich Ihle, BRD

Bjørn Wirkola, som både var regjerende verdensmester, vinner av prøve-OL og vinner av hoppuka tidligere i sesongen, skuffet stort i den store bakken under OL i Grenoble og ble bare nr 23. I den lille bakken gjorde han det bedre med en 4. plass.

Det ble den 21 år gamle overraskelsen Vladimir Belousov fra Sovjet som tok gullet, etter en jevn kamp med tsjekkiske Jiří Raška. Det ble ikke suksess på noen av de tre beste fra prøve-OL – Eržen ble bare nr 44 og Neuendorf nr 15.

Hopp 70 m      

 1. Veikko Kankkonen, Finland
 2. Dieter Neuendorf, DDR
 3. Joszef Kocjan, Polen
 4. Pjotr Kovalenko, Sovjet
 5. Alain Macle, Frankrike
 6. Rudolf Doubek, Tjekkoslovakia

De norske hopperne valgte skiflyging i Oberstdorf stedet for prøve-OL den siste helgen. Det samme gjorde flere av de beste østerrikerne, tsjekkerne og tyskerne, så konkurransen i den lille bakken var betydelig mer begrenset enn i den store. Det var heller ingen av de beste fra prøve-OL som gjorde det godt ett år senere – Kankkonen ble nr 17, Neuendorf nr 7 og Kocjan nr 35. OL-vinner ble tsjekkoslovaken Jiří Raška foran østerrikerne Reinhold Bachler og Baldur Preiml, som alle hoppet skiflyging i Oberstdorf mens det var prøve-OL året før.

Kombinert

 1. Ralph Pöhland, DDR
 2. Mikkel Dobloug, Norge
 3. Ezio Damolin, Italia
 4. Franz Gasienica, Polen
 5. Markus Svendsen, Norge
 6. Jurij Simonov, Sovjet

Ralph Pöhland hoppet av til Vest-Tyskland mindre enn 3 uker før OL i Grenoble startet. Han fikk hjelp til flukten av den vest-tyske kombinertløperen, Georg Thoma, under et opphold i sveitsiske Le Brassus.

Flere måneder før flukten hadde Pöhland kontaktet det vesttyske skiforbundet og varslet dem om at han ønsket å flykte. Han hadde også fått forsikring fra FIS-president Marc Hodler om at FIS ikke ville legge hindringer i veien for at han kunne delta for det vest-tyske landslaget etter flukten. Etter at han var kommet til Vest-Tyskland ble Pöhland nesten umiddelbart tatt inn på det vest-tyske landslaget. Han ble tatt med i troppen til OL, og var på plass og klar til å delta, men massivt press fra Øst-Tyskland og de andre østblokklandene gjorde at FIS likevel bøyde av – ingen kunne representere to forskjellige skiforbund i løpet av samme sesong. Pöhland mente at han ikke hadde representert Øst-Tyskland, men bare klubben sin – Dynamo Klingenthal. Han fikk imidlertid ikke medhold, ble utestengt fra OL og fikk dermed ikke anledning til å forsvare seieren fra prøve-OL. Like etter OL vant han det vest-tyske mesterskapet, der han bl.a. slo den nybakte OL-mesteren, Franz Keller. 4 år senere fikk Pöhland representere Vest-Tyskland under OL i Sapporo, der han ble nr 10.

Heller ingen av de andre medaljevinnerne fra prøve-OL fikk OL-suksess. Mikkel Dobloug ble beste nordmann, men likevel bare nr 21. Ezio Damolin fikk en hederlig 5. plass.