Foran Sotsji – prøve-OL 2005

Torino / Pragelato 2005

30 km fellesstart med skibytte

 1. Lukas Bauer, Tsjekkia
 2. Mathias Fredriksson, Sverige
 3. Kristen Skjeldal, Norge
 4. Andrus Veerpalu, Estland
 5. Tobias Angerer, Tyskland
 6. Giorgio Di Centa, Italia

Lukas Bauer ble bare nr 10 på distansen under OL året etter, men han sikret seg en sølvmedalje på 15 km klassisk. Fire år senere tok han bronse på 15 km fri og i stafetten, men den sterke tsjekkeren har fortsatt til gode å vinne gull i OL- og VM-sammenheng.

Vinner av distansen under OL i Torino ble russeren Jevgenij Dementjev, med vår egen Frode Estil på andreplass og italienske Pietro Piller Cottrer på tredjeplass. Dementjev deltok ikke i prøve-OL, mens Estil og Piller Cottrer ble nr 13 og 15.

Lagsprint, klassisk stil

 1. Tyskland (Jens Filbrich, Axel Teichmann)
 2. Sverige (Thobias Fredriksson, Björn Lind)
 3. Tyskland 2 (René Sommerfeldt, Andreas Schlütter)
 4. Italia (Giorgio Di Centa, Freddy Schwienbacher)
 5. Estland (Anti Saarepuu, Andrus Veerpalu)
 6. Russland (Dmitrij Jegosjin, Maxim Vylegzjanin)

Under OL året etter gikk Jens Filbrich sammen med Andreas Schlütter, og de ble nr 4 i lagsprinten, som stod på OL-programmet for første gang. De var nesten 9 sekunder bak Russland som tok bronse, og de var aldri med i medaljekampen på de siste etappene. OL-gullet ble vunnet av Sverige, som stilte med det samme laget som ble nr 2 i prøve-OL. Norge stilte ikke lag under prøve-OL, men Jens Arne Svartedal og Tor Arne Hetland sikret norsk OL-sølv i øvelsen.

Bjørn Lind og Thobias Fredriksson øverst på seierspallen, som de første OL-vinnere i lagsprint i 2006. (Foto: Bjarte Hetland)
Bjørn Lind og Thobias Fredriksson øverst på seierspallen, som de første OL-vinnere i lagsprint i 2006. (Foto: Bjarte Hetland)

15 km fellesstart med skibytte

 1. Kristin Størmer Steira, Norge
 2. Katerina Neumannova, Tsjekkia
 3. Claudia Künzel, Tyskland
 4. Gabriella Paruzzi, Italia
 5. Julija Tsjepalova, Russland
 6. Sabina Valbusa, Italia

Kristin Størmer Steira hadde sin gjennombruddsesong i 2005. Etter en god sesongstart hadde hun beveget seg stadig nærmere toppen av resultatlista, og under prøve-OL vant hun sin første verdenscupseier etter å ha spurtslått Katerina Neumannova. Senere på sesongen tok hun VM-bronse på samme distanse og VM-gull på stafetten. Under OL ett år senere var hun den jevneste norske kvinne i langrennssporet, men hun hadde marginene mot seg. Det ble tre sure fjerdeplasser på Størmer Steira. Fire år senere tok hun en ny fjerdeplass på distansen, etter å ha blitt slått på målstreken av Justyna Kowalczyk. Hun fikk imidlertid sin fortjente OL-medalje da hun gikk tredje etappe på det norske laget som tok OL-gull på stafetten.

Kristin Størmer Steira på 15 km fellesstart under OL i Torino, der hun tok sin første av tre individuelle fjerdeplasser. (Foto: Bjarte Hetland)
Kristin Størmer Steira på 15 km fellesstart under OL i Torino, der hun tok sin første av tre individuelle fjerdeplasser. (Foto: Bjarte Hetland)

OL-mester på distansen ble Kristina Šmigun fra Estland, som også vant OL-gull på 10 km klassisk. Šmigun deltok ikke i prøve-OL. Hun spurtslo Katerina Neumannova, som også hadde tapt spurten under prøve-OL. Den tsjekkiske veteranen fikk imidlertid sin revansje på den avsluttende tremila under OL – der hun endelig fikk OL-gull etter å ha slått russiske Julija Tsjepalova og polske Justyna Kowalczyk i spurten.

Kristina Smigun jubler for sitt første OL-gull etter 15 km fellesstart med skibytte under OL i Torino 2006. (Foto: Bjarte Hetland)
Kristina Smigun jubler for sitt første OL-gull etter 15 km fellesstart med skibytte under OL i Torino 2006. (Foto: Bjarte Hetland)

Lagsprint kvinner, klassisk stil

 1. Tyskland (Viola Bauer, Claudia Künzel)
 2. Sverige (Emelie Öhrstig, Anna Dahlberg)
 3. Finland (Aina Kaisa Saarinen, Pirjo Manninen)
 4. Canada (Beckie Scott, Sara Renner)
 5. Russland (Oksana Jatskaja, Svetlana Malahova)
 6. Italia (Sabina Valbusa, Gabriella Paruzzi)

Tyskland vant lagsprinten både for kvinner og menn under prøve-OL, men under OL året etter ble det ikke medalje for noen av dem. Viola Bauer gikk på det tyske laget også under OL, denne gang sammen med Evi Sachenbacher Stehle, og de to tyske jentene gikk inn til femteplass, over 20 sekunder bak Finland som tok bronse, og også slått av det norske laget som skuffet med sin fjerdeplass.

Som i herreklassen ble det svensk seier i kvinneklassen under OL. Anna Dahlberg hadde nå fått med seg Lina Andersson, som slo canadiske Beckie Scott i spurten og gikk inn til gull i den nye OL-øvelsen.

Hopp, stor bakke (HS140)

 1. Matti Hautamäki, Finland
 2. Michael Uhrmann, Tyskland
 3. Thomas Morgenstern, Østerrike
 4. Martin Höllwarth, Østerrike
 5. Stephan Hocke, Tyskland
 6. Jakub Janda, Tsjekkia

Vinneren av prøve-OL, finske Matti Hautamäki, hadde vunnet to av de tre siste verdenscuprennene i forkant av OL i Torino ett år senere, og han tok OL-sølv i den lille bakken, der han splittet den norske duoen, Lars Bystøl og Roar Ljøkelsøy, som to gull og bronse. I den store bakken ble det imidlertid bare femteplass på Hautamäki. Seieren gikk til Thomas Morgenstern, tredjemann fra prøve-OL, foran landsmannen Andreas Kofler.

Hopp, lagkonkurranse

 1. Østerrike (Widhölzl, Loitzl, Morgenstern, Höllwarth)
 2. Slovenia (Peterka, Kranjec, Benkovic, Damjan)
 3. Tyskland (Ritzerfeld, Schmitt, Hocke, Uhrmann)
 4. Polen (Stoch, Bachleda, Rutkowski, Malysz)
 5. Finland (Jussilainen, J.Hautamäki, Kiuru, M.Hautamäki)
 6. Japan (Ito, Okabe, Ichinohe, Kasai)
 7. Norge (Lobben, Aaraas, Bardal, Solem)

Østerrike gjentok seieren fra prøve-OL og gikk til topps i lagkonkurransen under OL i Torino. Andreas Widhölzl og Thomas Morgenstern var igjen på laget, mens Loitzl og Höllwarth var erstattet av Andreas Kofler og Martin Koch. Det norske laget under prøve-OL var noe B-preget, og de gjorde det bedre med de beste hopperne på plass under OL. Lars Bystøl, Bjørn Einar Romøren, Tommy Ingebrigtsen og Roar Ljøkelsøy sørget for OL-bronse til Norge.

Kombinert sprint

 1. Felix Gottwald, Østerrike
 2. Hannu Manninen, Finland
 3. Björn Kircheisen, Tyskland
 4. Ladislav Rygl, Tsjekkia
 5. Antti Kuisma, Finland
 6. David Kreiner, Østerrike

Felix Gottwald gjentok sprintseieren i kombinert fra prøve-OL fire år tidligere, og denne gang klarte han også å forsvare seieren under OL-konkurransen ett år senere. Gottwald ble den store forgrunnsfiguren under kombinertkonkurransene i Pragelato. Han vant OL-gull i sprint og lagkonkurranse, og sølv i Gundersen.

Felix Gottwald under OL i Torino 2006. (Foto: Bjarte Hetland)
Felix Gottwald under OL i Torino 2006. (Foto: Bjarte Hetland)

Kombinert lagkonkurranse

 1. Finland (Kuisma, Kaitainen, Manninen)
 2. Tyskland (Kircheisen, Haseney, Hettich)
 3. Sveits (Hurschler, Schmid, Heer)
 4. Østerrike (Stecher, Gottwald, Bieler)
 5. Frankrike (Lamy Chappuis, Roux, Bal)
 6. Tyskland 2 (Edelmann, Schillinger, Schmitt)

Finland tok bronse under OL ett år senere. Gullmedaljen gikk til Østerrike. Norge stilte med et B-preget mannskap under prøve-OL. Jan Rune Grave, Ola Morten Græsli og Jon-Richard Rundsveen gikk inn til 8. plass. Ett år senere satte sykdom i den norske troppen en stopp for norsk deltakelse i lagkonkurransen.