Foran Sotsji – prøve-OL 1993

Lillehammer 1993

Prøve-OL på Lillehammer ble arrangert som midtuke-arrangement i uken før Holmenkollen Skifestival, halvannen uke etter at VM i Falun var avsluttet. Der hadde det norske laget vist at de var i rute foran OL på hjemmebane. Med 6 gull (4 i langrenn for menn og 2 i hopp), 3 sølv og 5 bronse ble Norge desidert beste nasjon i Falun, og gjorde sitt beste VM siden VM i Oslo 1982. Prøvelekene på Lillehammer forsterket det norske favorittstempelet foran OL, med norsk seier i 3 av 5 øvelser.

4 x 10 km stafett menn

 1. Norge (Langli, Sivertsen, Sørgård, Alsgaard)
 2. Sverige (Jonsson, Mogren, Fredriksson, Forsberg)
 3. Finland (Hauta-Aho, Kirvesniemi, Isometsä, Hartonen)
 4. Italia
 5. Norge 2 (Skaanes, Jevne, Sigurd Brørs, Anders Aukland)
 6. Russland

Etter at Norge hadde vunnet de siste VM-stafettene (1991 og 1993), den siste OL-stafetten (1992) og de tre første individuelle distansene under OL på Lillehammer (Alsgaard og Dæhlie x 2) var Norge storfavoritt til å forsvare seieren fra prøve-OL og ta et nytt OL-gull i stafett. Det norske laget klarte imidlertid aldri å kvitte seg med det italienske laget, og på siste etappe fulgte Silvio Fauner vår femdobbelte OL-vinner, Bjørn Dæhlie, som en skygge gjennom hele etappen. På oppløpssiden var det italieneren som hadde den beste spurten og snøt en hel nasjon for et «sikkert» OL-gull.

5 km klassisk kvinner

 1. Trude Dybendahl, Norge
 2. Ljubov Jegorova, Russland
 3. Manuela Di Centa, Italia
 4. Anita Moen, Norge
 5. Jelena Välbe, Russland
 6. Stefania Belmondo, Italia

Det ble ingen stor norsk suksess for de norske langrennsjentene under OL på Lillehammer i 1994. Trude Dybendahl ble nr 7 på 5 km ett år senere. Hun måtte også se seg slått av to andre norske jenter, Anita Moen og Inger Helene Nybråten, men de var også noen sekunder for sent ute til å få medalje, og ble bare nr 4 og 5. 5 km ble vunnet av Ljubov Jegorova foran Manuela Di Centa, nr 2 og 3 fra prøve-OL.

Trude Dybendahl oppnådde sin beste individuelle OL-plassering da hun ble nr 4 på tremila senere i OL. Dybendahl representerte Norge på 10 individuelle OL-øvelser i løpet av 4 OL, men ble aldri bedre enn nr 4. Hun fikk imidlertid med seg tre OL-sølv i stafett og VM-gull på 5 km i 1991.

10 km fri, jaktstart, kvinner

 1. Ljubov Jegorova, Russland
 2. Manuela Di Centa, Italia
 3. Jelena Välbe, Russland
 4. Stefania Belmondo, Italia
 5. Katerina Neumannova, Tsjekkia
 6. Anita Moen, Norge

Ljubov Jegorova holdt unna for Manuela Di Centa på jaktstarten, og forsvarte dermed seieren fra prøve-OL.

Hopp stor bakke

 1. Espen Bredesen, Norge
 2. Takanobu Okabe, Japan
 3. Andreas Goldberger, Østerrike
 4. Noriaki Kasai, Japan
 5. Jaroslav Sakala, Tsjekkia
 6. Steeve Delaup, Frankrike

Espen Bredesen måtte se seg slått av tyskeren Jens Weißflog i storbakkerennet under OL på Lillehammer i 1994, men han tok revansje i den lille bakken, der Bredesen og Lasse Ottesen sikret norsk dobbeltseier.

Kombinert, lagkonkurranse

 1. Japan (Kono, Abe, Ogiwara)
 2. Norge 1 (T.E.Elden, Apeland, Lundberg)
 3. Norge 2 (Moen, B.J.Elden, Engen Vik)
 4. Italia
 5. Sveits/Frankrike
 6. Sveits

Japan vant lagkonkurransen under prøve-OL suverent, 1.30 minutt foran Norge. Japan forsvarte seieren fra prøve-OL, og var enda mer suverene under OL. Det var aldri spennende om hverken gull eller sølv. Japan vant med nesten 5 minutters margin på Norge, som på sin side var neste 3 minutter foran Sveits på bronseplass.