Foran Sotsji – prøve-OL 1991

Albertville – Les Saisies / Courchevel 1991

OL-arrangøren i Albertville fikk store problemer med hoppbakkene, og prøve-OL i hopp og kombinert, som skulle vært avholdt i januar 1991 måtte utsettes. Årsaken var at bakkene ikke ble ferdige, pga forsinkelser i byggearbeidet og store mengder snø. Prøve-OL ble ingen suksess for de norske fargene. For første gang i den perioden skihistorie.no har sett på ble det ikke norsk seier i noen av de nordiske grenene under prøve-OL. Etter år senere stod de norske langrennsløperne for tidenes norske medaljehøst i langrennsløypene i Les Saisies.

30 km klassisk menn

 1. Vladimir Smirnov, Sovjet
 2. Torgny Mogren, Sverige
 3. Christer Majbäck, Sverige
 4. Marco Albarello, Italia
 5. Vegard Ulvang, Norge
 6. Maurilio De Zolt, Italia

Tremila under prøve-OL ble vunnet av sølvvinneren på distansen fra forrige OL, Vladimir Smirnov. Det ble imidlertid ingen suksess for Smirnov under OL ett år senere. Det sovjetiske samveldet var i oppløsning, og samholdet i den kombinerte OL-troppen fra Samveldet for Uavhengige Stater var dårlig. Smirnov ble nr 9 på tremila, og en 8. plass på jaktstarten ble hans beste plassering. Etter OL i Albertville forlot Smirnov sine gamle russiske lagkamerater for godt. Selv om Smirnov hadde russiske foreldre og tilbud om russisk statsborgerskap, valgte han å representere sitt fødeland – Kazakhstan – da de nye nasjonene skilte lag. Han skulle få sin revansje på Lillehammer to år senere, da han tok OL-gull på femmila, i tillegg til sølv både på 10 km og jaktstart.

Vegard Ulvang ble beste nordmann med 5. plass under prøve-OL. Ett år senere brøt han den norske tremilsforbannelsen og ble første nordmann til å vinne mesterskapsgull på 30 km. Han fikk to nordmenn med seg på seierspallen, da Bjørn Dæhlie og Terje Langli sørget for at dagen ble helnorsk. Dette var i tillegg første norske langrennsgull for menn siden Ivar Formo vant femmila i Innsbruck seksten år tidligere.

4 x 10 km stafett menn

 1. Sverige (Eriksson, Majbäck, Mogren, Forsberg)
 2. Italia (De Zolt, Vanzetta, Albarello, Fauner)
 3. Sverige 2 (Ottosson, Haaland, Bergström, Jonsson)
 4. Norge (Skaanes, Ulvang, Dæhlie, Skjeldal)
 5. Sovjet
 6. Sovjet 2

Norge skuffet i stafetten under prøve-OL og måtte se seg slått av to svenske lag, i tillegg til Italia. Ett år senere var det Sverige som skuffet med sine fjerdeplass, mens Norge tok en suveren seier, nesten halvannet minutt foran Italia.

5 km klassisk kvinner

 1. Jelena Välbe, Sovjet
 2. Ljubov Jegorova, Sovjet
 3. Marie-Helene Westin, Sverige
 4. Stefania Belmondo, Italia
 5. Trude Dybendahl, Norge
 6. Solveig Pedersen, Norge

5 km klassisk ble vunnet av finske Marjut Lukkarinen under OL ett år senere. Vinneren av distansen under prøve-OL, Jelena Välbe, tok bronse på distansen.

10 km fri, jaktstart, kvinner

 1. Jelena Välbe, Sovjet
 2. Stefania Belmondo, Italia
 3. Ljubov Jegorova, Sovjet
 4. Sigrid Wille, Tyskland
 5. Tamara Tikhonova, Sovjet
 6. Olga Danilova, Sovjet

Under OL var det Ljubov Jegorov som gikk først i mål på jaktstarten, 9 sekunder foran vinneren av 5 km, Marjut Lukkarinen. Vinneren av prøve-OL, Jelena Välbe, forsvarte tredjeplassen sin fra 5 km og tok en ny OL-bronse. Välbe tok også bronse på 15 km klassisk og 30 km fri i Albertville, samt gull på stafetten. Välbe tok 10 individuelle VM-gull i karrieren, i tillegg til 4 VM-gull og 3 OL-gull i stafett, men hun tok aldri individuelt OL-gull. Foran OL i Sotsji er Välbe både landslagssjef og president for det russiske skiforbundet.

Hopp stor bakke

Hopprennet som var planlagt i januar 1991 måtte avlyses fordi bakkene ikke ble ferdige, og både hopp og kombinert måtte i stedet arrangeres i desember 1991. Hopprennet hadde bare status som europacuprenn og gikk derfor uten en del av de beste hopperne.

 1. Martin Höllwarth, Østerrike
 2. Raimo Ylipulli, Finland

17 år gamle Martin Höllwarth vant prøve-OL, og snaut to måneder senere tok han tre sølv under OL i Albertville. OL-vinner i den store bakken ble finske Toni Nieminen. Andremann fra prøve-OL, finske Raimo Ylipulli, fikk ikke engang delta i OL.

Kombinert

 1. Fabrice Guy, Frankrike
 2. Klaus Sulzenbacher, Østerrike
 3. Knut Tore Apeland, Norge
 4. Allar Levandi, Estland
 5. Fred Børre Lundberg, Norge
 6. Trond Einar Elden, Norge

Fabrice Guy forsvarte seieren fra prøve-OL under vinterlekene snaut to måneder senere. Guy hadde en svært god sesong, og han vant seks verdenscuprenn (inkludert prøve-OL og Holmenkollen) og verdenscupen sammenlagt suverent, i tillegg til OL-gullet.