Foran Sotsji – prøve-OL 1983

Sarajevo 1983

15 km

 1. Aleksandr Zavjalov, Sovjet
 2. Juha Mieto, Finland
 3. Mikhail Devjatiarov, Sovjet
 4. Arild Monsen, Norge
 5. Alexander Batjuk, Sovjet
 6. Vladimir Nikitin, Sovjet

Aleksandr Zavjalov ble bare nr 16 på distansen året etter, men han sikret seg OL-sølv på tremila. OL-gullet gikk til den svenske unggutten Gunde Svan, foran tre finner. Sverige tok dermed sitt tredje OL-gull på 15 km i løpet av de fire siste vinter-OL.

30 km

 1. Bill Koch, USA
 2. Lars Erik Eriksen, Norge
 3. Jurij Borodavko, Sovjet
 4. Giulio Capitanio, Italia
 5. Giorgio Vanzetta, Italia
 6. Pål Gunnar Mikkelsplass, Norge

Tremila ble avviklet under stadig skiftende værforhold – sol, snø, sludd, vind og torden, og den norske landslagstreneren, Magnar Lundemo, karakteriserte det som «tidenes største langrenns-parodi». Været var så skiftende at det var umulig å vite om man skulle velge klister, voks eller rubbing, og det var ikke mulig å få fullklaff. Oddvar Brå og Jan Lindvall hadde oppholdsvær da de bestemte seg for klister. Men det snødde tett da de startet, og begge brøt før de hadde gått en km.

Det svenske trekløveret Thomas Wassberg, Gunde Svan og Jan Ottosson hadde også håpløse ski. De tapte så mye på førsterunden at de byttet begge skiene foran sisterunden, og ble av den grunn diskvalifisert.

Den som behersket det vanskelige føret best, var ikke overraskende amerikanske Bill Koch. Han hadde flere ganger tidligere vist at han behersket slikt før, og gikk på rubbede ski. Vittige tunger kaller ham for «sili-kon-gen». Koch hadde også delt sine kunnskaper med sine lagkamerater, og det var overraskende mange amerikanere godt plassert på tremila: Jim Galanes nr 8, Craig Ward nr 12 og Tim Caldwell nr 19.

De var også en fordel å starte tidlig, for snøværet satte inn etter hvert. Pål Gunnar Mikkelsplass startet forholdsvis tidlig og gikk på klister. Han hadde gode forhold den første runden, og tok en klar ledelse. På andre runde kom snøværet, og Mikkelsplass falt tilbake til 6. plass.

Lars-Erik Eriksen og Martin Hole (9. plass) var de eneste norske som valgte rubbede ski. For Eriksen slo dette godt ut. Eriksen måtte se seg slått av Koch med to minutter, men det var likevel godt nok til 2. plass.

Den sovjetrussiske overraskelsen på tredjeplass, Jurij Borodavko, profitterte nok også på været. Han tok samme år to 5. plasser og stafett-gull i Universiaden, men så markerte han seg ikke før han tok 14. plass på et verdenscuprenn over 30 km i Leningrad i 1988. Senere var han hovedtrener for det russiske landslaget på 2000-tallet, inntil han i 2010 ble utestengt av FIS pga brudd på anti-doping-retningslinjene etter at en av hans utøvere ble tatt i doping (Jevgenij Dementjev).

Året etter var det heldigvis mer normalt før, og det ble seier til sovjetrussiske Nikolaj Zimjatov, som dermed forsvarte gullmedaljen fra Lake Placid. Vinneren av prøve-OL, Bill Koch, ble bare nr 21.

3 x 10 km stafett

 1. Sovjet 2 (Burlakov, Nikitin, Zimjatov)
 2. Sovjet 1 (Batjuk, Devjatiarov, Zavjalov)
 3. Sverige (Kohlberg, Svan, Wassberg)
 4. Italia
 5. Sveits
 6. Øst-Tyskland

Det ble sovjetrussisk dominans på stafetten under prøve-OL. Andrelaget hadde best etappetid på alle etappene og var nesten halvminuttet foran førstelaget i mål. Sverige var neste minuttet bak Sovjet 1. Det ble atskillig jevnere mellom disse to nasjonene på OL-stafetten året etter. De fulgte hverandre til siste etappe, der Svan avgjorde stafetten for Sverige, 10 sekunder foran Zimajatov og Sovjet.

Den norske trioen – Jan Lindvall, Lars-Erik Eriksen og Oddvar Brå – klarte aldri å henge med i tetstriden i stafetten under prøve-OL og ble til slutt bare nr 8. Det ble heller ingen norsk sukess året etter, da Norge bare ble nr 4 – den dårligste norske stafettplasseringen siden 1964.

5 km damer

 1. Blanka Paulu, Tsjekkoslovakia
 2. Anne Jahren, Norge
 3. Nadesja Sjamakova, Sovjet
 4. Brit Pettersen, Norge
 5. Ljubov Zimjatova, Sovjet
 6. Marit Myrmæl, Norge

10 km damer

 1. Blanka Paulu, Tsjekkoslovakia
 2. Nadesja Sjamakova, Sovjet
 3. Ute Noack, Øst-Tyskland
 4. Nina Skeime, Norge
 5. Petra Rohrmann, Øst-Tyskland
 6. Marja-Liisa Hämäläinen, Finland

Ett år senere ble det gull til finske Marja-Liisa Hämäläinen, både på 5, 10 og 20 km. Under prøve-OL ble det bare 11. plass og 6. plass på Hämäläinen. Tsjekkiske Blanka Paulu, som vant begge distansene under prøve-OL måtte nøye seg med 13. plass i OL, både på 5 og 10 km. Hun klarte imidlertid en 4. plass på 20 km og gikk på det tsjekkiske laget som tok sølv på OL-stafetten.

3 x 5 km stafett

 1. Norge (Myrmæl, Jahren, Pettersen)
 2. Sovjet 2 (Zimjatova, Ljasova, Sabolotskaja)
 3. Tsjekkoslovakia (Pasiarova, Paulu, Jeriova)
 4. Finland
 5. Sveits
 6. Sovjet 3

De norske jentene var regjerende verdensmester og vinner av prøve-OL, og forsvarte titlene og favorittstemplet under OL i Sarajevo.

Hopp normal bakke

 1. Primož Ulaga, Jugoslavia
 2. Massimo Rigoni, Italia
 3. Matti Nykänen, Finland
 4. Klaus Ostwald, Øst-Tyskland
 5. Lido Tomasi, Italia
 6. Pentti Kokkonen, Finland

Det ble seier til hjemmefavoritten, Primož Ulaga, under prøvelekene, men det ble dessverre ingen OL-suksess for Ulaga ett år senere. Ulaga ble nr 13 i den store bakken og nr 57 i normalbakken. OL-mester i normalbakken ble øst-tyskeren Jens Weißflog.

Hopp stor bakke

 1. Matti Nykänen, Finland
 2. Primož Ulaga, Jugoslavia
 3. Klaus Ostwald, Øst-Tyskland
 4. Pentti Kokkonen, Finland
 5. Stefan Stanarius, Øst-Tyskland
 6. Jens Weissflog, Øst-Tyskland

Matti Nykänen forsvarte seieren fra prøve-OL og tok en suveren seier i den store bakken, 17.5 poeng foran øst-tyskeren Jens Weißflog. Han tok også sølv i normalbakken, bak Weißflog.

Kombinert

 1. Uwe Dotzauer, Øst-Tyskland
 2. Aleksander Majorov, Sovjet
 3. Jan Klimko, Tsjekkoslovakia
 4. Espen Andersen, Norge
 5. Hallstein Bøgseth, Norge
 6. Günther Schmieder, Øst-Tyskland
 7. Tom Sandberg, Norge

Vinneren og 7. mann under prøve-OL byttet plassering ett år senere. Uwe Dotzauer ble bare nr 7 i OL, mens seieren gikk til Tom Sandberg.  Ingen av de andre fra topp-6-listen under prøve-OL plasserte seg blant de 10 beste under OL.