Vinteruniversiade

Denne uken starter den 27. Vinteruniversiaden i Strbske Pleso i Slovakia. Årets universiade er todelt, der langrenn og skiskyting arrangers i Slovakia – i Strbske Pleso og Osrblie, mens øvrige idretter arrangeres i spanske Granada senere på vinteren.

Dette er et arrangement som tradisjonelt har hatt liten status i Norge, men der våre jenter tok tre langrennsmedaljer for to år siden. Skihistorie.no fortsetter gjennomgangen av resultater fra tidligere vinteruniversiader. I 2013 publiserte vi resultater fra perioden 1960-68. I år publiserer vi resultater for Universiadene i 1970 og 1972.

Informasjonskildene på nettet er få når det gjelder resultater fra de første Vinteruniversiadene og de få oversiktene som finnes på nettet har vist seg å være både ukomplette, feil og inkonsistente. Skihistorie.no har derfor gått relativt grundig til verks for å grave fram mest mulig korrekte resultater fra det første tiåret med slike mesterskap.

Det er mange forholdsvis ukjente navn i toppen av resultatlistene av Universiadene, men det er ikke alle som er så ukjente som man skulle tro, og bak mange av disse navnene skjuler det seg også interessante historier. Skihistorie.no vil forsøke å fortelle noen av disse.

Manuel Fettner vant 2 gull under Universiaden i 2005.

Vinteruniversiaden like om hjørnet

I morgen starter den 26. Vinteruniversiaden i Trentino i Italia. Det er ventet ca 3000 deltakere fra 52 nasjoner. Norge stiller med en tropp på 38 deltakere, hvorav 13 langrennsløpere og 3 kombinertløpere. Dette er en av de største norske tropper til Vinteruniversiaden på mange år. Mesterskapet, som også har blitt omtalt som Student-VM, Akademisk VM og Vinterleker for universiteter,… Read more →