Skiløpere som har studert i USA

En lite påaktet del av norsk skihistorie er den store eksporten av norske skiløpere «over dammen» – norske alpinister, langrennsløpere, kombinertløpere og – ikke minst – skihoppere, som i kraft av sitt talent har fått skistipend på amerikanske universiteter, og svært ofte også gjort det bra i amerikanske studentmesterskap og andre konkurranser for studenter i USA.

Noen av disse utøverne har også gjort seg bemerket som mesterskapsutøvere for Norge. Eksempler på dette er skihopperne Torbjørn Yggeseth, Ole Tom Nord, Frithjof Prydz, Odd Hammernes og Olav Hansson, som alle har representert Norge i OL eller VM – med større eller mindre suksess.

Generelt kan vi nok imidlertid si at denne eksporten har vært viktigere for de enkelte utøverne, der mange har opplevd både sportslig og akademisk suksess, enn den har hatt for norsk skisport. For mange talentfulle norske skiløpere var det vel så attraktivt å bruke sitt talent til å få seg en god utdanning enn å forsøke å nå verdenstoppen i idretten sin.

I en serie artikler skal skihistorie.no presentere en del av de norske skiløperne som på denne måten har markert seg i amerikansk studentidrett, og resultater som bare i liten grad har vært publisert i Norge tidligere.