Norske opp- og nedturer i Svenska Skidspelen

Foran VM i Falun vil skihistorie.no se tilbake på hva norske skiløpere tidligere har prestert i de svenske skoger. I mange år var det nemlig langt mellom de norske triumfene i langrennssporet. Enten Svenska Skidspelen ble avholdt i Falun, Sundsvall, Östersund eller andre steder, var det hopperne og kombinertløperne vi måtte sett vår lit til.

Svenska Skidspelen ble første gang ble arrangert i Sundsvall i 1947. Siden 1959 har de hovedsakelig blitt arrangert fast i Falun. I mange år var det både renn i langrenn, kombinert og skihopping. Kombinert ble siste gang arrangert i 1999 (et renn i 2002 måtte avlyses), og spesielt hopp sist i 2002, og siden da har kun langrenn stått på programmet.

Falun har tre ganger tidligere stått som arrangør av ski-VM, med blandede norske resultater. Både i 1954 og 1974 ble mesterskapet i Falun en nedtur for de norske fargene, mens mesterskapet i 1993 var en del av det norske skieventyret på 1990-tallet.

Gjennom flere historiske tilbakeblikk vil skihistorie.no se nærmere på norske opp- og nedturer i Svenska Skidspelen og tidligere ski-VM i Falun.